מהו ליקוי שמיעה תחושתי עצבי?

תוכן עניינים

ליקוי שמיעה תחושתי עצביקיימים שני סוגים עיקריים של ליקוי שמיעה: הולכתי, המתבטא בבעיה באוזן התיכונה, או התוף, וליקוי שמיעה עצבי (SNHL) שבו הנזק מתרחש באוזן הפנימית, בשבלול או בעצב השמיעה, היוצא מהאוזן למוח.

ליקוי שמיעה עצבי מוגדר כנזק לתאי שיער השבלול, שהוא איבר השמיעה החושי, או נזק למסלולים העצביים של השמיעה. בסוג ליקוי שמיעה זה לא תמיד ניתן לקבוע איזה חלק פגום, ולכן הוא מתרחש לעיתים קרובות בשילוב עם אובדן שמיעה הולכתי.

הגורמים לליקוי שמיעה עצבי

החלק הפנימי של האוזן מכיל תאי שיער זעירים, שהם קצות העצבים, הנשמעים לאותות חשמליים, הנושאים אותות אלו למוח.  ליקוי שמיעה עצבי נגרם כתוצאה מפגיעה בתאים מיוחדים אלו, או בסיבי העצב באוזן הפנימית. לעיתים, ליקוי השמיעה נגרם כתוצאה מפגיעה עצב הנושא אותות למוח. רוב הגורמים כוללים:

  • וירוס או מחלה.
  • מחלה אוטואימונית של האוזן הפנימית.
  • אובדן שמיעה שעובר במשפחה.
  • זיהומים שהאם מעבירה לתינוקה ברחם, כגון טוקסופלסמוזיס, אדמת והרפס.
  • תסמונות גנטיות.
  • מומים באוזן הפנימית.
  • מחלת מנייר.
  • אוטוסקלרוזיס, הפרעה תורשתית במהלכה נוצרת צמיחה גרמית סביב עצם קטנה באוזן התיכונה, המונעת ממנה לרטוט בגירוי קול.

ליקוי שמיעה עצבי עשוי להתפתח בקרב ילדים או מבוגרים בשלבים מאוחרים יותר בחיים, ואז זהו ליקוי נרכש, כתוצאה מהגורמים הבאים:

  • ליקוי שמיעה הקשור לגיל.
  • מחלות כלי דם.
  • מחלות חיסון.
  • זיהומים, כגון דלקת קרום המוח, חזרת, מחלת השנית וחצבת.
  • פציעה, כגון טראומת ראש.
  • גידול, כגון נוירומה אקוסטית.
  • שימוש בתרופות מסוימות.
  • חשיפה לרעשים חזקים, קולות או צלילים רמים, או עבודה בסביבה רועשת מדי במשך זמן רב.

בחלק מהמקרים, הגורם אינו ידוע.

תסמיני ליקוי שמיעה עצבי

 

התסמינים עשויים לכלול:

  • צלילים מסוימים נשמעים חזקים מדי.ליקוי שמיעה תחושתי עצבי באוזן
  • בעיות עם שיחות כששני אנשים או יותר מדברים.
  • בעיות שמיעה באזורים רועשים.
  • קל יותר לשמוע קולות גברים מאשר קולות נשים.
  • קשה לבטא צלילים גבוהים, כגון "ים" או "ה" או להבדיל ביניהם.
  • קולות של אנשים אחרים נשמעים כמלמולים או עילגות.
  • בעיות שמיעה ברעשי רקע.
  • תחושת סחרחורת, נפוצה יותר עם מחלת מנייר וגידולים.
  • צלצול, שמיעת צלילים או זמזום באוזניים.

טיפולים לליקוי שמיעה עצבי

ליקוי שמיעה זה עשוי לנבוע מטראומה אקוסטית או חשיפה לרעש חזק מדי, ונוטה להגיב לטיפול תרופתי עם סטרואידים להפחתת שיער תא השבלול ונפיחות דלקת על מנת לשפר את ריפוי מבני האוזן הפנימיים נפצעו.

הליקוי העצבי עשוי להתרחש כתוצאה מחבלה בראש או שינויים פתאומיים בלחץ אוויר כגון במהלך טיסה, אשר עלול לגרום לקרע תא נוזל באוזן הפנימית או לדליפה, המרעילה את האוזן הפנימי

ת. מצב זה מטופל בהצלחה עם ניתוח חירום. כשהליקוי נגרם כתוצאה מפגיעה עצבית פתאומית הנובעת ממקור נגיפי, זהו מקרה חירום המטופל בתרופות סטרואידים.

ליקויי שמיעה עצביים עשויים לנבוע מסיבה ידועה הקשורה למחלת מנייר. תסמיני המחלה הם אובדן שמיעה, טינטון, או צלצולים באוזניים, וסחרחורת. ניתן לטפל במצב זה עם תזונה דלת נתרן, חומרים מעוררי השתנה וסטרואידים. אם הסחרחורות אינן נשלטות בטיפול רפואי, יש לבצע הליך כירורגי.

ליקוי שמיעה עצבי הנובע מגידולים בעצב סמוך לעצב השמיעה, בדרך כלל אינם ניתנים לטיפול באמצעות הסרה או הקרנה כירורגית. אם ליקוי השמיעה מתון והגידולים קטנים ביותר, חמישים אחוזים מיכולת השמיעה עשויים להישמר באמצעות ניתוח להסרת גידול.

ליקוי שמיעה עצבי הנובע ממחלות במערכת העצבים המרכזית עשוי להגיב לטיפול רפואי למחלה הפרטנית המשפיעה על מערכת העצבים. כשהליקוי הוא בלתי הפיך, ניתן לטפל בו עם מכשירי שמיעה. אם אלו אינם מספיקים, ניתן לטפל באמצעות הליך כירורגי עם שתלי שבלול.

ליקוי שמיעה עלול לנבוע ממספר לא קטן של גורמים. לעיתים, מדובר בליקויים ברי טיפול ושיקום מוחלט, ובמקרים אחרים מדובר בליקויים בלתי הפיכים. כיום, קיימות דרכים רבות להקלה ולפיצוי חלקי עד מלא לכבדי שמיעה, המאפשרות להם להימנע מפערים התפתחותיים ולחיות חיים מלאים ככל האפשר.

שמיעה

שמיעה מאפיינת את תהליך קליטת הצלילים והקולות באמצעות האוזן החיצונית, הגברתם ועיבודם לתנודות באוזן התיכונה והולכת תנודות אלו לאוזן הפנימית. האוזן הפנימית, דמויות השבלול

ליקוי שמיעה תחושתי עצבי בילדים ולמבוגרים

, מלאה בנוזל הנע בהתאם לתדירות הצלילים והקולות המתקבלים – זהו גובה גלי קול. תדירויות ועוצמות שונות משפיעות על אופן תנועת הנוזל ועל הגירוי לו הוא גורם בתאי השיער באוזן הפנימית, המעבירים גירויים עצביים בצורת מידע אקוסטי למוח.

לפיכך, ליקוי שמיעה הינו פגם באחד או יותר מהמרכיבים המצוינים לעיל, הגורם לירידה בסף השמיעה ועלול לבוא לידי ביטוי באובדן שמיעה בדרגות חומרה שונות.

סוגי ליקויי השמיעה

  • ליקוי הולכתי – מצבים בהם קיימת בעיה באוזן החיצונית או באוזן התיכונה הפוגמת בתקינות הולכת גלי הלחץ האקוסטיים לאוזן הפנימית. ברוב המקרים מדובר בליקוי קל- בינוני בר תיקון חלקי ואף מלא בסיוע תרופות, התערבות כירורגית או מוצרי שמיעה כדוגמת מכשיר שמיעה וטלפון לכבדי שמיעה.
  • ליקוי עצבי – מתאר מצבים בהם נפגע עצב השמיעה או נפגעים תאי השיער באוזן הפנימית. לרוב הוא אינו בר תיקון וגורם לשמיעה לקויה של צלילים מסוימים. יחד עם זאת, שימוש באמצעי עזר שמיעתיים יכול להקל על המצב וטיפולים תרופתיים או כירורגיים עשויים למנוע נזקים תמידיים הנלווים לו, כדוגמת גידולים וזיהומים.
  • ליקוי מעורב – מתאר מצבים בהם קיים הן ליקוי הולכתי והן ליקוי עצבי. ליקוי שמיעה זה נחשב לחמור יותר ובדרך כלל יטופל וישוקם הליקוי ההולכתי, אך הליקוי העצבי יישאר בלתי הפיך.

גורמים לליקוי שמיעה

במקרים בהם יועברו משני ההורים גנים שאינם תקינים או במקרים בהם יועבר גן דומיננטי לקוי, יפגע סף השמיעה וידובר בליקוי גנטי. בין הליקויים הגנטיים תבוא לידי ביטוי גם התפתחות מוטציונית של העובר, ולעיתים ליקוי השמיעה יהווה נגזרת מתסמונת רחבה יותר בה לקה הילוד.

ליקויים שאינם גנטיים ייגרמו כתוצאה מהתפתחות לקויה של האוזן, פגיעה הדרגתית בה או כתוצאה מאירוע פתאומי כדוגמת רעש בעוצמה חזקה או מחלה(חזרת, דלקות אוזניים וכו'). בקרב תינוקות עלול להתפתח הליקוי עוד בשלב היותם ברחם או בשלב הסמוך ללידתם עקב זיהומים תוך רחמיים כתוצאה ממחלות האם, נטילת תרופות על ידה במהלך ההיריון, קבלה מוגברת של תרופות אנטיביוטיות לתינוק וכדומה. במקרים אחרים, עלול להתפתח הליקוי בשנות חייו הראשונות של הילד כתוצאה מדלקות אוזנייים בתעלת השמע, הצטברות נוזלים, חום גבוה וממושך ועוד.

בהמשך החיים הבוגרים, עלול אדם ללקות בליקוי שמיעה כתוצאה מגורמים רבים כגון: תאונה, מחלות כמו דלקת קרום המוח, מחלת מנייר וכדומה, גידולים על עצב השמיעה – אקוסטיק נוירו

 

מה, פגיעה בשמיעה כתוצאה מרעש וכן זקנה, אשר בין מאפייניה פגיעה בתאי השיער.

אבחון – תינוקות וילדים

אבחונו המוקדם של ליקוי השמיעה והטיפול בו הינם קריטיים, בעיקר בקרב תינוקות, שכן הליקוי משפיע על התפתחות הדיבור והשפה. לפיכך, בבתי החולים בארץ מתבצעת בדיקת שמיעה לתינוקות כבר לאחר הלידה או בימים שלאחריה.

יחד עם זאת, לעיתים ליקוי השמיעה יתפתח בשנות החיים הראשונות של הילד כתוצאה מזיהומים, דלקות וקבלת תרופות מסוימות ועל כן ישנה חשיבות עצומה לאבחון עצמי מוקדם של הבעיה באמצעות מעקב ההורים אחר סימנים התנהגותיים העלולים להצביע על שמיעה לקויה. בין הסימנים ניתן למצוא חוסר תגובה מיידי לרעשים עד גיל חצי שנה, אי חזרה על מילים בגיל שנה, דיבור לא מובן לילדים מעל גיל שנתיים וחצי וסימנים נוספים. כאשר סימנים אלו צצים, יש לפנות לאבחון של קלינאי תקשורת.

אבחון – מבוגרים וקשישים

אבחון ליקוי שמיעה בקרב מבוגרים יכול להיות פשוט יותר ולכן על אדם החש כי שמיעתו נפגמה לפנות לביצוע אבחון ובדיקות שמיעה במכון שמיעה. כיום, על פי נתונים סטטיסטיים, כל אדם שלישי בן 65 ומעלה סובל מליקוי שמיעה. מספר זה גדל בקרב גילאי הזהב המתקדמים יותר, מה שמצריך פעמים רבות שימוש במכשירי שמיעה לקשישים.ליקוי שמיעה תחושתי עצבי אצל מבוגרים

במידה ואדם לא פונה מיוזמתו לבדיקה, יש לשים לב גם במקרים אלו לסימנים התנהגותיים כדוגמת בקשה חוזרת ונשנית לחזרה על מילים ומשפטים, הגברת עוצמת הטלוויזיה או הרדיו בצורה חריגה וכדומה. בחירת מכשירי שמיעה או אמצעי עזר שמיעתיים אחרים – יכולים לשפר בצורה ניכרת את אורח החיים של הסובלים מליקויי השמיעה, גם אם מדובר בנזק בלתי הפיך.

ליקוי שמיעה מעורב

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה