כפי שנפרט במאמר שלפניכם, קיימים גורמים רבים שיכולים להוביל להיווצרות מצב זה. ברוב המקרים מדובר על אובדן שמיעה באוזן אחת בלבד כשליקוי דו צדדי ופתאומי נחשב לנדיר יחסית.
מה הם הגורמים לאובדן שמיעה פתאומי?
כפי שציינו קיימים גורמים רבים לאובדן שמיעה פתאומי. להלן חלק מהם על קצה המזלג:
- ליקוי שמיעה שנובע כתוצאה מבעיית הולכה יכול להיות להתפתח כתוצאה מדלקת של האוזן החיצונית שגרמה להופעת בצקת, חדירה של גוף זר לאוזן, נקב בעור התוף, טרשת באוזן או דלקת נסיובית.
- ליקוי תחושתי עצבי יכול להיגרם כתוצאה מגידול מוחי או מאירוע מוחי.
- ישנן מחלות רבות שיכולות לגרום לאובדן שמיעה פתאומי כמו למשל מחלת מנייר, סיפליס, תסמונת צמיגות יתר, מחלת ליים, מחלות של כלילפי ההגדרה הרפואית העדכנית אובדן שמיעה פתאומי הוא ליקוי שמיעה שיכול להיות דו צדדי או חד צדדי שמתפתח במהירות תוך שלוש יממות לכל היותר.הדם באוזן, מחלות אוטואימוניות שיכולות להיות מחלות מערכתיות או מחלות שפוגעות בשמיעה בלבד וכן מחלות זיהומיות שנגרמות בעקבות זיהום נגיפי או חיידקי.
- במקרים מסוימים אובדן השמיעה הוא תוצאה של חבלת ראש.
- ישנן תרופות מסוימות שיכולות להשרות אובדן שמיעה פתאומי כמו תרופות אונקולוגיות מסוימות.
מה הם התסמינים של אובדן שמיעה פתאומי?
התסמין המרכזי שעליו מתלוננים החולים הוא תחושה של אטימות באוזן או תחושה של מלאות וגודש באוזן. בנוסף לכך, עלול להיווצר טינטון, מעין רעש שנשמע ללא כל גירוי חיצוני באוזן הפגועה שיכול להיות עוצמתי במיוחד.
במקרים מסוימים, עלולה להתרחש גם פגיעה בשיווי המשקל שתוביל לקשיי יציבה וסחרחורות. בחלק מהחולים הסחרחורות מלוות בבחילות והקאות ולפי מחקרים רבים שנערכו בתחום במידה ומופיעה סחרחורת, לרוב הפרוגנוזה ירודה יותר.
כיצד מאבחנים אובדן שמיעה פתאומי?
תהליך האבחון חשוב ביותר במקרה של אובדן שמיעה פתאומי כיוון שהטיפול בתופעה משתנה בהתאם לגורם. לפיכך, מעבר לכך שיש לאבחן כי אכן התקיים אובדן שמיעה פתאומי ישנה חשיבות עליונה לאבחן
את מקור האובדן ואת הגורמים לו.
האבחון מתבסס על שילוב של הממצאים שעולים מהבדיקות הבאות:
- אנמנזה – בדיקה מקיפה ויסודית של התסמינים מהם סובל החולה. כמו כן, יש לברר האם החולה סבל בעבר מתסמינים דומים או לא.
- בדיקה גופנית – בדיקת אוטוסקופיה או אוטוסקופיה פנאומטית במקרה הצורך, מבחני וובר ורינה (בדיקה של השמיעה באמצעות קולן), בדיקות שמיעה מסוג טימפנומטריה ואודיומטריה ועוד. במקרים מסוימים בשלב זה הרופא ינקה את פקק שעוות האוזן שמהווה במקרים רבים את הגורם לבעיה.
- בדיקות הדמיה – בדיקת MRI יכולה לזהות גורמים רבים שיכולים להוביל לאובדן שמיעה פתאומי כמו למשל טרשת נפוצה, תהליכים איסכמיים, דלקת של האוזן הפנימית, גידול ממאיר ועוד.
כיצד מטפלים באובדן שמיעה פתאומי?
רק לאחר סיום תהליך האבחון ניתן יהיה לבחור בטיפול המתאים ביותר למטופל בהתאם לגורם לליקוי השמיעה הפתאומי. עם זאת, במקרים רבים הגורם לא יתברר במהלך תהליך האבחון ובמקרים האלו קיים פרוטוקול אחיד עבור כל החולים.
הטיפול המקובל במקרה של אובדן שמיעה פתאומי על רקע תחושתי עצבי הוא מתן של סטרואידים בעירוי לווריד, באופן פומי או ישירות לאוזן. היעילות המרבית מושגת במידה והטיפול ניתן תוך שבועיים מהיום בו הופיעו התסמינים.
יש לציין שבמקרים של ליקוי זה בין שלושים ושניים לשישים וחמישה אחוז מהחולים יחלימו באופן עצמוני ללא טיפול תוך שבועיים לכל היותר. במידה ונגרם נזק בלתי הפיך ליכולת השמיעה באוזן לרו
ב נהוג לטפל בליקוי באמצעות הרכבה של מכשיר שמיעה.