אקוסטיק נוירומה

תוכן עניינים

אקוסטיק נוירומה הוא גידול שפיר שגדל על עצב השמיעה ומשפיע על שיווי המשקל ועל השמיעה. עצב השמיעה יוצא מהאוזן אל המוח, ותפקידו להעביר את הקלט הסנסורי שמגיע מהאוזן לעיבוד ברקמת המוח. אקוסטיק נוירומה הוא גידול שצומח על עצב השמיעה וגורם ללחץ עליו שמוביל לסימנים השונים.

מדובר בתופעה נדירה למדי ובגידול שצומח לאט מאוד ודורש מעקב בלבד. עם זאת, קיימים מצבים בהם הגידול מתפשט מהר או גורם לסימנים קשים, ואז כמובן יש צורך בטיפול על ידי כירורגיה והקרנות.

התפתחות הגידול אקוסטיק נוירומה

מקור התפתחות הגידול הוא בפגם בגן שנמצא על כרומוזום 22. מדובר בגן שאחראי לבקרה על צמיחת תאי שוואן (מצפים את העצבים), וכאשר אינו פועל כשורה, אין בקרה והגידול צומח ללא כל בעיה. כפי שניתן להבין, מדובר בבעיה מולדת ולא נרכשת שעוברת בתורשה בלבד.

עם זאת, החמרה בביטוי הגידול עלולה להתקיים לאחר חשיפה ממושכת לרעש, קרינה לראש והצוואר במהלך הילדות, היסטוריה של גידול בבלוטת

יותרת התריס ושימוש נרחב וטלפונים סלולריים.

תסמינים של אקוסטיק נוירומה

אוזן

התסמינים אצל אנשים הסובלים מאקוסטיק נוירומה נגרמים בשל לחץ של הגידול על כלי דם ומבנים נוספים. ככל שהגידול גדול יותר, כך עולה הסיכוי להופעת התסמינים, למרות שהגודל לא תמיד קובע – פעמים רבות גידול קטן לוחץ על איבר חשוב מאוד וגורם לתסמינים קשים.

הסימן החשוב ביותר שנגרם על רקע אקוסטיק נוירומה הוא ליקוי שמיעה, שמתבטא בדרך כלל בשלב מאוחר של המחלה. הפרעת השמיעה מתבטאת באוזן אחת בלבד, כאשר האוזן השנייה ברוב המקרים נשארת תקינה. במקביל להפרעה בשמיעה, עלול להתבטא טינטון באוזן הפגועה, בעיה בשיווי משקל וורטיגו. כמו כן, בגלל הקרבה לעצבים המעצבבים את הפנים, עלולה להתבטא חולשת שרירי הפנים וחוסר תחושה.

במקרים קשים ביותר הגידול עלול לצמוח בצורה חריגה וללחוץ על גזע המוח, וזהו כמובן מצב מסכן חיים. במקרה זה, הגידול חוסם את ניקוז נוזל המוח וכתוצאה נגרמת עלייה בלחץ התוך גולגלתי, שכאמור היא מצב מסכן חיים.

חשוב לציין שהתסמינים של אקוסטיק נוירומה מתפתחים בהדרגה, בהתאם לגודל הגידול. במילים אחרות, אנשים יכולים להסתובב במשך שנים רבות עם גידול קטן שאינו גורם לסימפטומים, ורק לאחר שהגידול הגיע לגודל מסויים והתחיל ללחוץ על מבנים שונים, מתחילים להופיע הסימנים המדוברים.

אבחון אקוסטיק נוירומה

אקוסטיק נוירומה הוא גידול הצומח לאט מאוד ולא גורם לסימנים ספציפיים (אלה סימנים האופייניים למחלות אוזניים רבות), ולכן פעמים רבות קשה מאוד לאבחן אותו בשלבים מוקדמים. בשלב ראשון, מבצעים בדיקות שמיעה ובדיקות שיווי משקל על מנת להבין האם באמת מדובר בהפרעה שקשורה לאוזן. לאחר מכן, ניתן להגיע לאבחנה של אקוסטיק נוירומה על ידי בדיקות הדמיה כמו MRI או CT, שבאמצעות צילום ראש מאפשרות את האישור שאכן מדובר באקוסטיק נוירומה.

טיפול באקוסטיק נוירומה

הטיפול בגידול מתבסס על 3 טכניקות: מעקב, הקרנה וניתוח. על מנת להחליט על הטיפול, מתייחסים למאפייני הגידול, הסימפטומים והפרוגנוזה, וכמו כן על היתרונות שבטיפול לעומת החסרונות שבתופעות הלוואי. במצבים בהם מדובר בגידול קטן שגורם לסימפטומים קלים, מסתפקים בדרך כלל במעקב המתבצע על ידי בדיקות שמיעה והדמייה.מבחנה

במקרים חמורים יותר, בהם הגידול צומח מהר או שהסימנים קשים מאוד, ניתן לעבור לטיפול באמצעות הקרנה. הקרנה גורמת לכך שהגידול מפסיק לצמוח ומומלצת בעיקר כאשר מדובר בגידולים קטנים. השלב האחרון של הטיפול הוא כמובן הסרה כירורגית. באמצעות טכניקות שונות ניתן להסיר את הגידול תוך שימור העצבים העוברים באזור. חשוב לזכור שטיפול כירורגי עלול להוביל לסיבוכים שונים, ומומלץ רק במקרים קשים.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה