בדיקת אוטוסקופיה

תוכן עניינים

בדיקת אוטוסקופיה למטופלבדיקת אוטוסקופיה (Otoscopy) היא בדיקה אשר בודקת את פנים האוזן עם מכשיר הנקרא אוטוסקופ (או auriscope). הבדיקה מבוצעת במטרה לבחון את תעלת השמע החיצונית – המנהרה שמובילה מהאוזן החיצונית (האפרכסת) לעור התוף.

בדיקת אוטוסקופיה היא בדיקה של עור התוף יכולה גם לספק מידע רב על מה שקורה בתוך האוזן התיכונה – החלל בתוך הגולגולת שבו נמצאים מנגנוני השמיעה ושיווי המשקל.  הבדיקה יכולה להיעשות בקרב ילדים או מבוגרים.

אוטוסקופ מורכב משלושה חלקים: הידית, המכילה את הכוח למקור האור; הראש, המכיל את הנורה ועדשה מגדילה וקונוס אשר מוכנס לתוך תעלת האוזן. יש מעט מאוד סיכונים אשר כרוכים בבדיקה זו. אם הרופא אינו משנה את קצה האוטוסקופ או מנקה אותו כראוי לאחר בדיקת האוזניים, מצב נדיר שאינו סביר כמעט, עלול הזיהום להתפשט מאוזן אחת לשנייה.

אופן בדיקת אוטוסקופיה

לפני הכנסת הקונוס האוטוסקופי לתוך תעלת האוזן, נבדקת האוזן החיצונית עבור סימני מחלה אשר עשויים להיות קשורים לסימפטומים שמבטא המטופל. לדוגמא, אם התלונה היא של כאבי אוזניים, ייתכן שתימצא עדות לזיהום של האוזן החיצונית בצורה של אדמומיות או נפיחות קלה. הבדיקה מתבצעת על ידי משיכה עדינה של החלק החיצוני של האוזן כלפי מעלה ולאחור. פעולה זו מיישרת את תעלת השמע החיצונית, בה קיימת עקומה טבעית, והופכת את המבט לעור התוף לקל יותר.בדיקת אוטוסקופיה ידנית

את האוטוסקופ יש להחזיק כמו עט או עיפרון, ולהשתמש בשטח הזרת כנקודת משען. החזקה זו מונעת פציעה של המטופל. ילדים צעירים יתבקשו לשכב על גבם כאשר ראשם יפנה לצד בכדי לאפשר לרופא לבדוק אוזן אחת בכל פעם. ילדים גדולים יותר ואנשים מבוגרים יוכלו לשבת, ולהטות את ראשיהם לצד בכדי לאפשר לרופא שיבדוק את כל האוזן. בתחילה יש לבדוק את תעלת השמע החיצונית, להעריך את קרום התוף – מבחינת הצבע: אדום, לבן, או צהוב, ומבחינת השקיפות והמיקום.

סוגי הממצאים המתקבלים

בדיקת אוטוסקופיה היא בדיקה שימושית בכדי להעריך מחלות של האוזן התיכונה. באופן רגיל, ללא מחלות, תעלת השמע: תיראה בעלת שיער חלק, לעתים קרובות תופיע שעווה בצבע צהוב חום; תוף אוזן: ייראה בצבע אפור ורוד, שקוף ובעמדה ניטראלית; וחלק ה- Malleus: יהיה בעמדה אלכסונית מאחורי החלק העליון של עור התוף.

ממצאים חריגים יכולים לכלול: נגעים או כתמים יבשים, בעלי קשקשים הנראים כאקזמה. במצב זה, הסימפטום ממנו יסבול החולה יהיה גירוד; תעלה מודלקת ונפוחה, אשר עלולה לבטא מצב של זיהום. התסמינים שיבטאו מצב זה עלולים לכלול גירוד, אי נוחות מקומית, ולעתים קרובות ריח לא נעים מהאוזן. כמו כן, באמצעות האוטוסקופ, יוכל הרופא למצוא שעווה רבה על עור התוף, או גוף זר באוזן, כגון גומי מקצה העיפרון וכולי.בדיקת אוטוסקופיה

רוב האוטוסקופים הם בעלי פתח אוורור קטן שמאפשר לרופא לנשוף אוויר לתעלה. התבוננות במהלך עור התוף בלחץ אוויר יוכל לשפר את הערכת הניידות, אשר משתנה בהתאם ללחץ בתוך האוזן התיכונה. טכניקה זו נקראת ניפוח. בדרך כלל לחץ האוויר בתוך האוזן התיכונה יהיה זהה לזה שבאוזן החיצונית. דבר זה מאפשר לעור התוף "לשכב" ולהגיב לנשמע ברטט באופן יעיל ביותר.

חסימה של חצוצרת השמע היא ממצא שכיח בתנאים מסוימים כמו קדחת השחת. אם ישנה חסימה, האוויר לא יוכל להגיע אל האוזן התיכונה ולהשוות את הלחץ על עור התוף. מצב זה יכול לפגוע בשמיעה או לגרום לכאב. ממצאים חריגים אחרים כוללים: חור (פרפורציה) בעור התוף; זיהום חריף של האוזן התיכונה. המראה של עור התוף בדלקת אוזן תיכונה חריפה תלוי בדרגת החומרה של הזיהום.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה