ירידת שמיעה

תוכן עניינים

האם אתם מוצאים את עצמכם מתקשים להבין מה אומרים האנשים סביבכם בארוחה משפחתית? אתם יושבים בהרצאה בשורה הראשונה ובכל זאת לא שומעים טוב את המרצה? קורה לכם יותר מידי פעמים שאתם מבקשים מבן שיחתכם לחזור על דבריו כי לא שמעתם אותו? יתכן שאתם חווים ירידת שמיעה.

אם עניתם בחיוב על אחת או יותר מהשאלות הנ"ל, יכול להיות שגם אתם סובלים מירידה בשמיעה.

תוכלו להתנחם בעובדה שמדובר בבעיה שכיחה למדי- אחד מכל עשרה אנשים בעולם סובל מירידה בשמיעה, מה שאומר שבארץ חיים כיום למעלה מ-700,000 אנשים עם בעיה זו.

חוש השמיעה הוא אחד מהחושים החשובים ביותר שלנו ומאפשר לנו לתקשר עם העולם הנמצא סביבנו. ירידה בשמיעה יכולה להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים שלנו וחשוב למנוע אותה ואם כבר התרחשה- לזהות בהקדם בכדי שנוכל לטפל בה.

ירידת שמיעה מוגדרת בצורה סובייקטיבית על ידי הסובל מירידה בשמיעה בעצמו ולעיתים הראשונים להבחין בה הם דווקא האנשים הסובבים אותו.

הסיבות לירידת שמיעה

ירידת שמיעה יכולה להתרחש במספר צורות: היא יכולה להיות כתוצאה ממאורע פתאומי כמו קול של פיצוץ עז או שהיא יכולה להיות הדרגתית לאורך חודשים ואף שנים בעקבות חשיפה ממושכת לרעש. בנוסף, לירידה בשמיעה יש גם מרכיבים גנטיים ואם נולדת למשפחה בה קיימת היסטוריה של ירידה בשמיעה, קיים סיכוי שהבעיה תפקוד גם אותך.

האוזן החיצונית אותה אנו רואים היא למעשה רק חלק ממבנה האוזן השלם שנמצא ברובו בתוך הגולגולת. מדובר במערכת מורכבת שמוליכה גלי קול אל תוך אזורים פנימיים שמתרגמים את תנודות הגלים לאות עצבי שמפורש במוחנו כקול.אוזן

ישנם מספר מנגנונים הגורמים לירידה בשמיעה:

  • ליקוי הולכתי – בעיה במערכת המוליכה את הקול אל המנגנון העצבי. יכולה להיות באוזן החיצונית או באוזן התיכונה. סיבות נפוצות לבעיה זו הן: הצטברות שעווה, הצטברות נוזלים, דלקת באוזן התיכונה, נוכחות של גוף זר, גידול, חור בעור התוף, בעיות בעצמות השמע.
  • ליקוי עצבי – בעיה באוזן הפנימית שאחראית על העברת המידע למוח. ליקוי זה מתרחש באופן טבעי עם הגיל ונקרא "פרסביאקוזיס", אולם יכול גם להתרחש עקב: זיהומים ויראליים מסוימים, פציעה, פגיעה בשמיעה כתוצאה מרעש, תופעת לוואי של תרופות מסוימות, גידולים ודלקת קרום המוח.
  • ליקוי שנוצר כתוצאה משילוב של שני הגורמים הנ"ל.

כיצד למנוע ירידת שמיעה?

חשוב לנסות להימנע כמה שיותר מחשיפה לרעשים חזקים ובייחוד מחשיפה ממושכת. אם מקום העבודה שלכם חושף אתכם לרעש, מומלץ להשתמש במגני אוזניים שמקטינים את התדר המגיע לאוזן ומפחיתים את הפגיעה בה.

כמו כן, חשוב לאבחן את ירידת השמיעה בהקדם, קודם על ידי אבחון עצמי ולאחר מכן, במידה וצריך במכון אודיולוגי. בנוסף, חשוב לטפל באנטיביוטיקה או טיפול אחר בזיהומי אוזניים ולא להזניח אותם. בנוסף, להקפדה על היגיינת האוזן תפקיד חשוב, אמנם השעווה שקיימת באוזן היא בעלת תפקיד הגנתי מפני זיהומים, אך חשוב לנקות אותה מידי פעם בכדי שלא תצטבר.

טיפול ירידת שמיעה

הטיפול יכול להיות מוחלט בבעיה שקשורה לליקוי הולכתי- הוצאה של גוף זר מהאוזן, ניקוי "פקקים" של עודף שעווה, ניקוז נוזלים או טיפול ניתוחי כמו ניתוח "כפתורים" שנפוץ בקרב ילדים.

טיפול אחר הוא שימוש במכשירי שמיעה. קיימים מכשירים שונים לשיפור השמיעה, רובם הם מכשירים חיצוניים המכילים רמקול שמגביר את עוצמת הקול המגיעה לאוזן, ובכך משפר משמעותית את השמיעה. המכשירים מחולקים למספר סוגים:רופאים

  • מכשירים תוך אוזניים- קטנים מאוד וכמעט שלא מבחינים בהם. אלה מיועדים לסובלים מירידה קלה עד בינונית בשמיעה.
  • מכשירים בהתאמה פתוחה- מכילים צינורית דקה המוחדרת לתעלת השמע ואינה חוסמת אותה לחלוטין. מכשיר זה טוב לסובלים מירידה קלה עד בינונית בשמיעה עקב חשיפה לרעש או ליקוי שמיעה בתדרים גבוהים.

מכשירים חוץ אוזניים החובקים את האוזן מבחוץ- מכילים מגבר חזק חוץ אוזני שמעביר את הקול לאוזניה נוספת הנמצאת בתוך האוזן. אלה מיועדים לסובלים מירידה קשה בשמיעה.

מומלץ גם לפנות לקבלת חוות דעת רפואית בנושא לקויות שמיעה, בכדי לקבל את כל המידע והזכויות המגיעות למטופל ששמיעתו נפגעה.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה