מהו שתל שבלול

תוכן עניינים

מהו שתל שבלולבעבר מי שנולד חרש או איבד את שמיעתו במהלך חייו נחשב למקרה אבוד בכל הקשור לחוש השמיעה ונאלץ להסתפק בשיטות עזר, כגון שפת הסימנים וקריאת שפתיים. אך לא עוד, בעשרות השנים האחרונות פותח מכשיר טכנולוגי פורץ דרך המאפשר לאנשים בעלי לקות שמיעתית חמורה ועמוקה לשקם את שמיעתם ולשמוע קולות ודיבורים.

שתל שבלול או שתל קוכליארי הינו מכשיר אלקטרוני משוכלל בעל שני חלקים העוקף את החלק הפגוע באוזן ומחקה את תהליך השמיעה הטבעי. החלק הפנימי של השתל מושתל בניתוח בתוך האוזן הפנימית והחלק החיצוני מורכב מבחוץ.

השתל מתאים לכל הגילאים, כולל תינוקות וילדים. הוא נועד לבעלי לקות שמיעה חמורה מולדת או נרכשת. סיכויי ההצלחה של השתל גבוהים יותר ככל שאבחון הלקות בשמיעה והניתוח בוצעו מוקדם יותר.

במה שונה שתל שבלול ממכשירי שמיעה

מטרתו של מכשיר שמיעה הוא להגביר את הקולות שבסביבה וקהל היעד שלו הם אנשים בעלי ליקוי שמיעה, שנגרם כתוצאה מפגיעה באזור אוזן החיצונית. אצל אנשים אלו הליקוי מתבטא בעיקר בקושי לשמוע ולהבין את הנאמר סביבם.

שתל שבלול לעומת זאת נועד לאנשים בעלי ליקוי שמיעה באזור האוזן הפנימית, הפוגע בתהליך השמיעה עצמו. השתל מחקה את תהליך השמיעה שנפגע. אנשים אלו אינם מפיקים תועלת ממכשירי שמיעה רגילים או שהתועלת מזערית, ושתל שבלול הוא הפתרון היחיד עבורם.מהו שתל שבלול ולמה צריך אותו

שתל שבלול מורכב מחלק פנימי וחיצוני, כאשר החלק הפנימי מושתל בתוך האוזן הפנימית בניתוח והחלק החיצוני מורכב על ידי המושתל מאחורי האוזן או על הגוף. החלק הפנימי כולל אלקטרודה המוחדרת לשבלול האוזן הפנימית ומחוברת למקלט המושתל מתחת לעור מאחורי האוזן.

החלק החיצוני כולל מעבד דיבור בעל מיקרופון ומשדר, וכן סליל מגנטי הנצמד אל המקלט המושתל מתחת לעור המכיל גם הוא מגנט. החלק החיצוני קולט את הקולות מסביב בעזרת המיקרופון וממיר אותם למידע דיגיטלי המועבר אל המקלט של החלק הפנימי. המקלט מעבד את המידע הדיגיטלי לאותות חשמליים המועברים באמצעות האלקטרודה ישירות אל עצב השמיעה, שמעביר אותם אל המוח.

שתל שבלול – תהליך ההשתלה

לאחר שמועמד נמצא כמתאים להשתלה הוא עובר ניתוח להשתלת החלק הפנימי של השתל. הניתוח די מורכב ומעורבים בו רופאי אף-אוזן-גרון המיומנים בניתוחים אלו, קלינאי תקשורת, רנטגנולוגים ובמקרה הצורך גם עובד סוציאלי.

אורך הניתוח כשלוש שעות והוא נעשה בהרדמה מלאה. הוא לא מהווה סכנת חיים, אך ככל ניתוח יש בו מן הסיכון. לאחר הניתוח, המושתל נשאר באשפוז מספר ימים ולאחר מכן מתחיל בתהליך השיקום.

שיקום

לאחר כחודש מהניתוח מרכיבים את החלק החיצוני של השתל במכון שמיעה ומכווננים אותו בהתאם להתנהגות המושתל. לאחר מכן מתרחש תהליך הסתגלות של המושתל לקולות ולצלילים החדשים. בהנחה שהניתוח הצליח, לומד המושתל עם הזמן לזהות ולהבין את הנאמר סביבו ואף לדבר בעצמו.שתל שבלול

מידת ההצלחה משתנה מאדם לאדם והיא מושפעת מגורמים רבים כמו גיל המושתל, השלב שבו אובחן ליקוי השמיעה, חומרת הליקוי ועוד. עם זאת, רוב ההשתלות זוכות להצלחה משמעותית.

עלות הניתוח

הניתוח עולה כ-20,000 דולר והוא כלול בסל הבריאות, כך שילדים עד גיל 18 הסובלים מליקוי שמיעה חמור ומבוגרים מגיל 18 העונים לקריטריונים שבחוק זכאים למימון מלא של הניתוח, ואלו שאינם עונים על הקריטריונים זכאים להשתתפות המדינה ב-30% מעלות השתל.

שתל דו-צדדי

בשנים האחרונות הוחל בניתוחי שתל דו-צדדי המאפשר שמיעה טובה יותר, יכולת טובה יותר לאתר את מקור הצליל ולאמוד את מרחקו ויתרונות נוספים, אך ישנם גם חסרונות בשתל דו-צדדי ויש לשקול היטב את הצורך בכך.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה