בדיקות שמיעה

תוכן עניינים

בדיקות שמיעהאבחון מוקדם של ליקוי שמיעה הינו משמעותי במיוחד שכן בעזרתו ניתן להתאים לאדם הסובל מהליקוי אמצעי עזר טכנולוגיים שמיעתיים, כמו גם לזהות ולאתר בעיות ברות טיפול. אבחון מוקדם זה הופך קריטי יותר כשמדובר בתינוקות וילדים אשר ליקוי השמיעה עלול להשפיע על התפתחותם. מהן בדיקות השמיעה המוצעות כיום? היכן ניתן לעשותן? וכמה זה עולה?

מהן בדיקות שמיעה?

בדיקות שמיעה נועדו לבחון את רמת הפגיעה בסף השמיעה ובמקרים מסוימים גם לזהות ולאבחן את אופי הפגיעה או הגורם לה. כיום, נעשות מגוון הערכות שמיעתיות המותאמות לגיל הנבדק, יכולתו לשיתוף פעולה ואופי הליקוי או החשד לליקוי.

בדיקות שמיעה במכון מקצועי

הבדיקות מבוצעות במכוני שמיעה המנוהלים על ידי קלינאי תקשורת מוסמך ובעל רישוי ממשרד הבריאות. רוב המכונים הינם בבעלות פרטית וחלקם פועלים במתכונת הסדרים עם קופות החולים השונות, חלק קטן יותר מהמכונים פועל במתכונת ציבורית בבתי החולים הפרוסים בארץ. פנייה למכון שמיעה לביצוע בדיקה יכולה להיות עצמאית או בעקבות הפנייה מרופא מומחה, רופא משפחה, גורם חינוכי ועוד.

בדיקת שמיעה מקיפה

בדיקה זו הינה הערכה אודיולוגית, הכוללת בדיקות אובייקטיביות והתנהגותיות אשר תוצאותיהן מעניקות תמונה רחבה בנוגע לרמת תפקודו של הנבדק, מבחינת שמיעת גלי קול והבנת דיבור ומבחינת הערכת אומדן וחומרת הפגיעה השמיעתית.

בדיקות שמיעה התנהגותיות

בדיקות אלו נערכות בחלל אטום שאינו חדיר לרעשים חיצוניים, בעוד הנבדק מתבקש להגיב לקולות, לצלילים ולמילים המועברים לכל אוזן בנפרד באמצעות אוזניות או רמקולים. גובה הצלילים (תדירות), הקולות והמילים משתנה במהלך הבדיקה ועוצמתם פוחתת עד למציאת הנקודה הנמוכה ביותר בה מצליח הנבדק לשמוע וכך נקבע סף יכולת השמיעה והדיבור שלו.בדיקות שמיעה למבוגרים

במקרים בהם נעשית בדיקת שמיעה לתינוקות או בדיקות שמיעה לילדים שנמצאים בשנות חייהם הראשונות, שיתוף הפעולה מצידם יכול להוות בעיה לביצוע תקין של הבדיקה. במקרים אלו נמצא הילד עם ההורה וקלינאי תקשורת בחדר בעוד קלינאי תקשורת נוסף צופה מבחוץ והשניים בוחנים סימנים בהתנהגות הילד היכולים להצביע על תגובה לצלילים ולקולות המועברים אליו. בחלק מהמקרים יוצג לתינוקות לצד השמעת הקול גם חיזוק חזותי ובמקרים אחרים יתבקש הילד לבצע פעולת משחק כתגובה לצליל.

בדיקות אובייקטיביות

בניגוד לבדיקות ההתנהגותיות התלויות בשיתוף פעולה אקטיבי מצד הנבדק, הבדיקות האובייקטיבית הינן פיזיולוגיות, מתבצעות בצורה ממוחשבות ומטרתן להעריך את מצב התפקוד הפיזיולוגי של מרכיבי האוזן.

בין הבדיקות האובייקטיביות מוכרות בדיקת הטימפנומטריה הבוחנת את התפקוד ההולכתי באוזן התיכונה והמסייעת בזיהוי הצטברות נוזלים, בדיקת הדים קוכליאריים המתבצעת ברוב בתי החולים מיד לאחר הלידה ונועדה לזהות ליקוי שמיעה הנובע מתפקוד עצבי לקוי באוזן הפנימית (השבלול) ובדיקת פוטנציאליים מעוררים במוח המתבצעת בהרדמה קלה ותפקידה לבחון את תפקוד עצב השמיעה ופעילות גזע המוח.

מרבית הבדיקות האובייקטיביות, למעט בדיקת הפוטנציאליים המעוררים במוח (בדיקת ברה -BERA) המבוצעת בהרדמה קלה, אינן מלוות בכאב ונערכות בצורה מהירה. משך זמן בדיקה התנהגותיות יכול לנוע בין עשר דקות עד לשעה במקרים מורכבים יותר וגם בדיקה זו אינה מלווה בכאב או בסיכון לנבדק.

אודיוגרמה

האודיוגרמה הינה תרשים תוצאות בדיקות שמיעה ההתנהגותיות המבוצעות על ידי האודיומטר. תרשים זה, מציג את תוצאות הבדיקה לכל אוזן בנפרד על פני ציר אנכי המציין את עוצמת הסף השמיעתי במדדי דציבלים ועל ציר אופקי המציין את תדירות הצלילים (גובהם) במדדי הרץ.

עלויות בדיקות שמיעה

עלות בדיקות שמיעה בודדת יכולה לנוע בין 42 שקלים במכוני השמיעה בבתי החולים עד ל 200 שקלים במכוני השמיעה הפרטיים ובדיקות נלוות יגררו תשלום נוסף. יחד עם זאת, במכוני שמיעה פרטיים רבים מוצעת הבדיקה ללא עלות, במידה ונמצא ליקוי והאדם רוכש מכשיר שמיעה. כמו כן, במכונים להם קיים הסדר עם קופות החולים, מוצעות הבדיקות בעלויות מסובסדות בהתאם לביטוח הרפואי שיש ברשות הנבדק.בדיקות שמיעה בישראל

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה