מיהו אודיולוג?

תוכן עניינים

מיהו אודיולוג?אודיולוג הוא איש מקצוע שמתמחה באיתור ואבחון של הפרעות במערכת השמיעה ובמערכת שיווי המשקל באוזן, בטיפול בבעיות במערכות אלה ובמעקב אחר החולים הסובלים מבעיות אלו. כמו כן, אודיולוגים רבים עוסקים בצד המחקרי של תחום האודיולוגיה כמדענים.

באופן כללי, האודיולוג מחזיק בידע רב בתחומים כמו למשל פיזיולוגיה, אנטומיה, מכשירי שמיעה, בדיקות שמיעה, נוירולוגיה, אקוסטיקה ועוד.

מיהו אודיולוג ובאילו תחומים עוסק האודיולוג?

קצרה היריעה מלפרט אודות כל התחומים בהם עוסק האודיולוג ולכן נפרט רק אודות כמה מהם על קצה המזלג להלן:

בדיקות שמיעה

בדיקות אודיולוגיות הן בדיקות שונות שניתן לבצע לבני כל הגילאים ולמעשה כבר לאחר הלידה. באמצעות בדיקות שמיעה מקצועיות ניתן לאבחן בעיות שונות במערכת השמיעה ולהמליץ בעקבות הממצאים על הטיפול המתאים לבעיה.

בדיקות השמיעה מבוצעות הן במסגרת שגרתית, הן במסגרת מעקב אחר נבדקים שנמצאים בסיכון לפתח בעיות שמיעה וכן מיועדות עבור מטופלים שמצבם דורש מעקב צמוד ובדיקות שגרתיות.

שיקום שמיעתי

תחום השיקום השמיעתי תופס חלק נכבד מנפח העבודה של האודיולוג. בתחום זה יש להזכיר נושאים כמו למשל שיקום של ילדים שסובלים מלקויות שמיעה, התאמה של מכשירי שמיעה לסובלים מירידה באיכות השמיעה, שתלים קוכליאריים ועוד.

דיבור ובליעה

בתחום האודיולוגיה נכללים תחומים נוספים שלא קשורים לשמיעה באופן ישיר כמו למשל הפרעות בליעה, שיבוש בהיגוי של מילים, הפרעות קוליות שונות ועוד.

דוגמאות לבדיקות שמיעה נפוצות

להלן פירוט אודות מספר בדיקות שמיעה נפוצות:שמיעה

  • בדיקת סף שמיעה לדיבור במהלך הבדיקה שמבוצעת בחדר סגור ואטום לרעשים, הבודק משמיע לנבדק מילים בנות שתי הברות, כשבמהלך הבדיקה עוצמת הסאונד הולכת ונחלשת. לאחר שהבודק משמיע מילה, הנבדק צריך לחזור עליה עד לשלב שבו הוא לא מצליח עוד לשמוע את המילה בבירור. הבדיקה מסוגלת לזהות מצבים בהם איכות השמיעה יורדת ולפיכך מאפשרת לאבחן מחלות אוזניים ובעיות שמיעה.
  • טימפנומטריה בדיקת שמיעה שבמהלכה הבודק משנה את רמת הלחץ בתעלת השמע ועל ידי כך גורם לתזוזה בשרשרת עצמות השמע ולתנודות בעור התוף. לפי רמת התנועתיות והתנודות ניתן לקבוע את מידת התקינות של עצמות השמע ועור התוף. מאחר והבדיקה לא כרוכה בשיתוף פעולה מצד הנבדק, הבדיקה שייכת למשפחת בדיקות השמיעה האובייקטיביות.
  • בדיקת ברה בדיקה נוספת ממשפחת בדיקות השמיעה האובייקטיביות. במהלך הבדיקה מחוברות לראשו של הנבדק אלקטרודות רגישות שמסוגלות לזהות את התגובה החשמלית שמתרחשת בעצב השמיעה ובמסילות השמע המרכזיות בתגובה לנקישות המושמעות באמצעות אוזנייה זעירה המוצמדת לאוזן של הנבדק. הבדיקה מאפשרת קבלה של מידע אובייקטיבי בנוגע לעוצמת השמע בכל אחת מהאוזניים של הנבדק.

באילו מסגרות ניתן לקבל הכשרה כאודיולוג?

בישראל לימודי האודיולוגיה נכללים תחת מקצוע קלינאות התקשורת. בין היתר עוסקים קלינאי התקשורת באבחון של לקויות שונות בדיבור, בהבעה ובתקשורת האישית באופן כללי, בטיפול באנשים ובילדים הסובלים מבעיות אלו ובשיקום של מטופלים הסובלים מהן.

המקצוע הוסדר בישראל באופן חוקי החל משנת 2008 והחל משנה זו על מנת לעסוק בתחום יש להשלים תואר ראשון בקלינאות תקשורת ולאחר מכן להשלים תקופת התמחות על מנת לקבל את תעודת ההסמכה לעסוק בתחום מטעם משרד הבריאות.רופא

בנוסף לתחום האודיולוגיה, קלינאי תקשורת לומדים מגוון רחב של תחומים שכוללים בין היתר פסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק, פיזיקה, מדעי הרפואה, חינוך וחינוך מיוחד, בלשנות, גנטיקה, אנטומיה ועוד.

נכון לכתיבת שורות אלה, ניתן ללמוד תואר ראשון בקלינאות תקשורת בישראל בחמישה מוסדות מרכזיים להלן: הקריה האקדמית אונו, המרכז האוניברסיטאי אריאל, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה ובמכללה האקדמית הדסה בירושלים.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה