אוטוסקלרוזיס ובעיות שמיעה

תוכן עניינים

שמיעה היא אחד מחמשת החושים שיש לאדם והיא מלווה אותנו עוד מהתקופה בה היינו עוברים ושמענו את העולם דרך הרחם של אמנו. אוטוסקלרוזיסעם השנים וכתוצאה מחשיפה לרעשי הסביבה או נזקים אחרים חלים שינויים בשמיעה שלנו ולרוב יש ירידה באיכות שלה. אנשים מבוגרים רבים נזקקים לשימוש במכשירי שמיעה בכדי להגביר את הקול של העולם הנמצא סביבם.

אוטוסקלרוזיס היא מחלה תורשתית שגורמת להסתיידות של עצמות השמע הקטנות שבאוזן. הסתיידות זו מקשה על תהליך השמיעה וגורמת לירידה בשמיעה עד למצב של חירשות באנשים הלוקים בבעיה זו. כיום קיימות מספר אפשרויות טיפוליות לבעיה, אך הדבר החשוב ביותר הוא לאבחן אותה בצורה מקצועית מוקדם ככל האפשר.

תהליך השמיעה

הקול אותו אנו שומעים נובע למעשה מתנודות בלתי נראות של האוויר הנמצא סביבנו. "קולות" שונים הם למעשה תדרים שונים בהם האוויר הסובב אותנו נע בגלים, ומוחנו הוא זה שמתרגם את התנודות לקול.

גלי הקול שנעים באוויר מגיעים לאוזן שלנו שמורכבת משלושה חלקים: האוזן החיצונית היא זו שאנו רואים על הראש. האוזן החיצונית מסתיימת בעור התוף שרוטט כאשר גלי הקול פוגעים בו. רטט זה מועבר דרך עור התוף אל האוזן התיכונה בה נמצאות 3 עצמות זעירות שהן עצמומיות השמע הנקראות: פטיש (malleus), סדן (incus) וארכובה (stapes). שלוש העצמות מעבירות את הרטט לאיבר השמיעה הקרוי "שבלול" שנמצא באוזן הפנימית. משם תנודות אלה מתורגמות לגלים חשמליים המגיעים למוח והופכים לקול.

הפגיעה באוטוסקלרוזיס

מחלת האוטוסקלרוזיס נקראת גם "טרשת האוזן" וכתוצאה מפגם גנטי, עצם הארכובה- העצם השלישית מבין עצמות השמע וזו שמחברת את האוזן התיכונה לאוזן הפנימית, עוברת הסתיידות. כתוצאה מהסתיידות זו, העצם הופכת לנוקשה ופחות גמישה ולכן לא מצליחה להעביר את התנודות של האוויר שמהוות למעשה את גלי הקול אל האוזן הפנימית.

חוסר מעבר זה של תנודות העצמות לאוזן הפנימית, מונע את תרגום התנודות לסיגנל חשמלי שיגיע בהמשך למוח ויהפוך לקול. כתוצאה מכך ומכיוון שהתהליך הוא הדרגתי, חלה ירידה הדר

פגיעה

גתית בשמיעה שיכולה להגיעה עד למצב של חירשות במידה וההסתיידות של העצם היא מלאה.

ב-50-60% מהמקרים ניתן לגלות כי במשפחתו של האדם הסובל מהבעיה יש עוד אנשים הסובלים ממנה, ולכן נוטים להעריך כי קיים פגם גנטי כלשהו שגורם למחלה. במרבית המקרים המחלה מתחילה להראות את אותותיה בעשור השלישי לחיים והיא שכיחה בנשים פי שניים מאשר אצל גברים.

פרט להסבר הגנטי, קיימות עוד מספר השערות בנוגע לגורמים למחלה, ביניהם: דלקת באוזן התיכונה, בעיה באספקת הדם לאוזן, עלייה בלחץ התוך גולגולתי ועוד.

הירידה בשמיעה שנגרמת על-ידי אוטוסקלרוזיס נחלקת לשלושה שלבים:

  • בשלב הראשון יש ירידה בשמיעה בעיקר בתדרים הנמוכים בגלל התחלת הסתיידות של עצם הארכובה.
  • בשלב השני עצם הארכובה עוברת הסתיידות מלאה ומתקבעת ונצפית ירידה בשמיעה בכל התדרים.
  • בשלב השלישי ישנה ירידה מעורבת בשמיעה.

טיפול באוטוסקלרוזיס

הטיפול ההתחלתי במחלת אוטוסקלרוזיס הוא שילוב של קלציום פלואוריד וויטמין D. נמצא כי טיפול זה מסייע לשליש מהחולים בשלבים ההתחלתיים. לחולים שלא מעוניינים להסתייע במכשיר שמיעה, קיימת אפשרות

מבחנותלבצע ניתוח.

במהלך הניתוח שמבוצע על ידי חתכים זעירים ובסיוע של מיקרוסקופ, ניתן להסיר לחלוטין או חלקית את עצם הארכובה ולחבר במקומה תותבת. אחד מהסיבוכים של הניתוח הוא פגיעה זמנית או קבועה בחוש הטעם בצד המנותח.

כיום נעשים בארץ ניסיונות לעבור לניתוח בשיטה אנדוסקופיה במהלכה מוכנסים כלי הניתוח לחלל האוזן התיכונה דרך חתכים זעירים. שיטה זו אמורה לצמצם את הסיכון לסיבוכים וכן לעזור במקרים בהם קיימים פגמים אנטומיים במבנה האוזן שיכולים להקשות על המנתח.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה