זיהום באוזניים

תוכן עניינים

ממה נגרם זיהום באוזניים?זיהום באוזניים מתרחש כשזיהום חיידקי או ויראלי משפיע על האוזן התיכונה והחלקים של האוזן ממש מאחורי עור התוף. הזיהום מלווה בכאב בשל דלקת הנוזל המצטבר באוזן התיכונה.

הזיהום עשוי להיות כרוני או אקוטי. זיהום חמור כואב, אך נמשך זמן קצר. זיהום כרוני אינו מתנקה, או שהוא חוזר פעמים רבות. זיהומים כרוניים עשויים לגרום אף לנזק בלתי הפיך לאוזן התיכונה והפנימית.

מהם הגורמים לזיהום באוזניים?

זיהום חמור באוזניים נגרם כתוצאה משילוב גורמים המגבירים את הרגישות לזיהומים חיידקיים ויראליים באוזן התיכונה, הפוגעים בחצוצרת השמע, המחברת בין האוזן התיכונה לאף ולגרון העליון.

צינור השמע קצר וצר יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים, ופגיע יותר לחסימה. חצוצרת השמע אף אופקית יותר בילדים צעירים ולכן הזיהום אינו חולף בקלות.

סוגים של זיהום באוזניים

זיהומים באוזניים ודלקות אוזניים מופיעים במגוון סוגים הכוללים:

דלקת אוזניים עם נוזל – מצב זה מתרחש כשנוזל נלכד מאחורי עור התוף באחת האוזניים או שתיהן, גם כאשר לא קיים זיהום. במקרים כרוניים מורכבים, הנוזל דביק ביותר והמצב נקרא דלקת אוזניים כרונית. הנוזל אינו גורם לכאב, ולעיתים הרמז היחיד לזיהום הוא תחושת המחנק באוזניים, העלול לפגוע בשמיעה. רוב המקרים נפתרים בתוך שלושה חודשים, אך המצב עלול לחזור.אוזן

דלקת אוזניים כרונית – מצב זה מתייחס לנוזל מתמשך מאחורי עור התוף ללא זיהום, ונקרא דלקת אוזן תיכונה כרונית, או קרע כרוני של עור התוף עם ניקוז.

דלקת אוזניים חמורה – זוהי דלקת בתעלת האוזן החיצונית, הנגרמת כתוצאה ממים הנלכדים באוזן. המים הלכודים עלולים לגרום להתרבות חיידקים ופטריות. הזיהום עשוי להיות מואץ באמצעות גירוד אגרסיבי או ניקוי אוזניים מוגזם, או כשחפץ נתקע באוזניים.

זיהום באוזן החיצונית – התסמינים כוללים כאב, אדמומיות, גירוד והפרשות. הזיהום מושך את האוזן החיצונית וגורם לכאב.

אבחון זיהום באוזניים

לאישור זיהום באוזניים, הרופא שואל על שפעת או התקררות אחרונה, או על דלקת אחרת בדרכי הנשימה. אם המטופל מתלונן על כאב או תסמינים אחרים של דלקת אוזן תיכונה, כגון אדמומיות ודלקת, הרופא צריך לשלול כל גורם אחר. תחילה הרופא מסיר כל שאריות שעווה באוזניים, כדי לקבל תצוגה ברורה של האוזן התיכונה.

הרופא משתמש במכשיר קטן דמוי פנס להצגה ישירה של האוזן. זהו צעד האבחון החשוב ביותר, המגלה סימנים של דלקת אוזן תיכונה חמורה, עור תוף בולט, ושלפוחיות. בדיקת האוזן חושפת את הגורם לתסמינים כגון כאב אוזניים או איבוד שמיעה.אוזן

כדי לקבוע זיהום באוזניים, הרופא משתמש במכשיר המזהה הפחתה כלשהי בתנועת עור התוף. הוא מבצע בדיקה באמצעות מכשיר פנאומטי עם נורת גומי עליה הרופא לוחץ על מנת לדחוף את האוויר לתוך האוזן. לחיצה על הנורה והתבוננות על פעולת האוויר נגד עור התוף מאפשרת לרופא לאמוד את תנועת עור התוף.

בדיקה נוספת כוללת החזקת מכשיר קטן על תעלת האוזן ליצירת אטימה. בעוד שלחץ האוויר מגוון, קול עם צליל קבוע מכוון לעור התוף והאנרגיה שלו נמדדת. מכשיר זה מזהה נוזל באוויר באמצע ואף חסימת חצוצרת השמע.

כיצד מטפלים בזיהום באוזניים?

הזיהום מחייב טיפול אנטיביוטי מקומי. להקלת הכאב, תרופות ללא מרשם כגון אקמול או תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, כגון איבופרופן. ברוב המקרים, הזיהום מתנקה בתוך יומיים עד שלושה. אנטיביוטיקה מערכתית נחוצה לטיפול בזיהום חמור באוזן התיכונה.

מתי מבצעים ניתוח?

ההחלטה לבצע ניתוח צריכה להיקבע באופן אישי. הכנסת צינור אוזן עשויה להיות מומלצת כשהנוזל מצטבר מאחורי עור התוף ואינו חולף לאחר ארגעה חודשים או יותר. הצטברות נוזלים עלולה לגרום לאובדן שמיעה.

החדרת צינור לעור התוף היא הבחירה הראשונה להתערבות כירורגית. הסרת פוליפים עם או ללא החדרת צינור מומלצת לעיתים כהליך כירורגי חוזר, זיהום באוזניים מוביל לסינוסיטיס כרוני או חסימת האף.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה