בדיקת טימפנומטריה

תוכן עניינים

בדיקת טימפנומטריה, הנקראת גם בדיקת היענות אקוסטית, היא בדיקת הולכה נפוצה הנערכת במכוני שמיעה ומטרתה להעריך את תפקוד האוזן התיכונה. הבדיקה קלה, מהירה ופשוטה ונערכת על ידי קלינאי תקשורת.בדיקת טימפנומטריה

האוזן התיכונה כוללת את עור התוף ואת החלל שמאחוריו, וכן שלוש עצמות שמע זעירות: הפטיש, הסדן והארכוף. תפקידן של עצמות השמע הוא להגביר את התנודות של גלי הקול ולהוליכן לכיוון האוזן הפנימית.

גלי הקול המגיעים מבחוץ ונכנסים לאוזן התיכונה גורמים לתנודות בעור התוף המתוח והגמיש הממוקם בין האוזן התיכונה לבין האוזן החיצונית.

הבדיקה מודדת את תקינות התנודות בעור התוף בתגובה ללחצי אוויר המופעלים על תעלת האוזן. אם עור התוף אינו נע בקלות ייתכן שיש בעיה באוזן התיכונה, כגון דלקות או הצטברות נוזלים באוזן התיכונה שהן תופעות נפוצות, בפרט בילדים.

כיצד מתבצעת בדיקת טימפנומטריה?

לצורך הבדיקה משתמשים במכשיר מיוחד בשם טימפנומטר. הבדיקה אורכת מספר שניות בלבד ובמהלכה מחדירים לתעלת השמע החיצונית שבאוזן צינורית קטנה דמוית עט המכילה חיישן, מיקרופון ורמקול. הצינורית אוטמת את הקצה החיצוני של תעלת השמע ודרך פתח שבצינורית מכניסים לאוזן לחצי אוויר משתנים.

בתגובה ללחצי האוויר השונים המופעלים על עור התוף הוא נע, והתנודות שלו נקלטות על ידי המיקרופון ונמדדות ביחידות של לחץ. תוצאות המדידה נרשמות על גרף הנקרא טימפנוגרם. תוצאות

בדיקה

המדידה נבחנות על ידי קלינאי תקשורת או רופא ובעזרתן ניתן לדעת האם האוזן התיכונה מתפקדת ביעילות.

כאשר האוזן התיכונה מתפקדת בצורה תקינה עור התוף אמור לנוע פנימה לכיוון האוזן התיכונה בתגובה ללחץ חיובי, ולנוע החוצה בעקבות הפעלת לחץ שלילי. תנועתיות לא תקינה של עור התוף תתבטא למשל בחוסר תנועה של עור התוף פנימה. זה יכול לנבוע מהצטברות של נוזלים בחלל האוזן התיכונה, דלקת באוזן וכדומה.

מטרת הבדיקה

מטרתה של בדיקת טימפנומטריה אינה לבדוק את מצב השמיעה, כי אם לספק אינפורמציה אודות תפקודה של האוזן התיכונה על ידי בדיקת התנועתיות של עור התוף ועצמות השמע בתגובה להשמעת צלילים בלחצים שונים בתעלת השמע.

אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות הדבר יכול להצביע על בעיות שונות באוזן התיכונה הפוגעות ביכולת התנועה של עור התוף, כגון: נוזלים שהצטברו בחלל האוזן, נקב בעור התוף, דלקת, אוורור לא מספק של חלל האוזן התיכונה, התרחקות של עצמות השמע ועוד.

גם כאשר מתקבלת תוצאה תקינה בבדיקה זו אין פירושו של דבר שלא קיימת בעיה בשמיעה כי אם שהבעיה אינה נובעת מתפקוד לא תקין של האוזן התיכונה. בכדי לקבל תמונת מצב שלימה אודות מצב השמיעה יש צורך בבדיקות שמיעה נוספות, כגון בדיקה התנהגותית.

למי מיועדת בדיקת טימפנומטריה?

את בדיקת טימפנומטריה ניתן לבצע בכל גיל, החל מתינוקות בני חצי שנה וכלה בקשישים. היא פשוטה ומהירה, אינה כרוכה בכאב ואינה דורשת שיתוף פעולה של הנבדק. הבדיקה מספקת מידע מהימן אודות טיב העברת גלי הקול מהאוזן התיכונה לתוך האוזן הפנימית.סטטוסקופ

בדרך כלל עורכים אותה לאחר שבבדיקות שמיעה אחרות נמצאה ירידה בשמיעה ורוצים לברר את מקורה. אם תוצאות בדיקת טימפנומטריה יצאו לא תקינות ייתכן מאוד שהגורם לבעיית השמיעה הוא דלקת שנוצרה או נוזלים שהצטברו באוזן התיכונה, ואז יש לטפל בהתאם. לבדיקה ישנו יתרון רב בכך שניתן לבצעה גם אצל תינוקות, שכן חשוב לאתר בעיות שמיעה מוקדם ככל האפשר ולטפל בהן במהירות.

עם זאת, כאשר ישנו חשד לחור בעור התוף או כל מצב אחר שבו קיים סיכון לאוזן בעקבות הפעלת לחץ לא רצוי לערוך את הבדיקה.

ראו גם:

בדיקת אודיומטריה

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה