טינטון

תוכן עניינים

טינטון (טיניטוס), הינה תופעה פתולוגית אשר במהלכה שומע האדם צלילים שונים, אשר להם אין באמת מקור חיצוני אמיתי, לדוגמא: האדם שומע צפצופים, זמזומים, צרצורים וכדומה, אשר אינם מתרחשים באמת באותו הרגע בסביבתו הקיימת.

תופעת טינטון, עלולה ללוות את האדם למספר שניות, דקות, שעות ואף ימים. תופעה זו עלולה להתגבר ולהתחזק בעיקר בשעות הלילה, כאשר יש שקט מוחלט בסביבה, אך הרעש מטינטון נשמע חזק יותר ומפר את שלוות השינה ולאחר מכן, אף מפר ופוגע בשגרת היומיום.

תופעה זו עלולה להתרחש עקב גורמים וסיבות רבות ומרובות, כאשר מחקרים מצאו כי תופעה זו קיימת בעיקר באנשים הסובלים מהפרעות נפש אקוטיות או כרוניות, לרוב הפרעות דיכאון, חרדה ובהפרעות שינה שונות.

יש לשים לב להבדל בין טינטון לבין תופעת שמיעת קולות, הנוטה להתרחש בשכיחות גבוה בחולי סכיזופרניה ובהתקפים פסיכוטיים, שתי התופעות המתוארות שונות לחלוטין ואין לקפוץ למסקנות.

סוגים של טינטון

באופן כללי, קיימים שני סוגים של טינטוס:

  • טיניטוס דופק – האדם מרגיש כמו דפיקות לב הולמות ופועמות בתוך אוזנו.
  • טיניטוס סובייקטיבי – האדם מרגיש צפצופים, זמזומים וצרצורים.

תופעת הטינטון מחייבת בדיקות שמיעה רפואיות אצל רופא מומחה לאף אוזן וגרון, כיוון שתופעת הטינטוס פוגעת עם חלוף הזמן באיכות החיים ובחיי השגרה של האדם.

גורמים לתופעת טינטון

נמצא כי מרבית האנשים הסובלים מטינטון, סובלים ממנה עקב פגיעה במרכיב חשוב הנקרא: מרכיב הדיכוי, הנמצא במערכת השמיעה באזור האוזן התיכונה. חלק מהאנשים הסובלים מהתופעה, סובלים מפגיעה באוזן הפנימית (מחלת מנייר) או במרכז השמיעה והזיכרון הקולי הנמצא במוח האדם.אוזן

מחקרים מצאו כי לפחות 1 מתוך 10 מבוגרים באוכלוסייה הכללית, עלול לסבול מתופעת הטינטוס במהלך חייו, נתון זה עומד על כ10%-17% מהאוכלוסייה.

הגורמים הנפוצים לטינטון כוללים: גידולים המכילים כלי דם באזור האוזן (אקוסטיק נוירומה) ובעיקר באזור האוזן התיכונה וגידולים באזור הצוואר, מחלות שונות הפוגעות באוזן החיצונית או התיכונה כמו דלקת קרום המוח, דלקות אוזניים, חזרת ועוד, הפרעות ומחלות של מפרק הלסת, מחלות של כלי דם באוזן או באזורים הסמוכים לאוזן, פגיעה במרכז השמיעה במוח, אנשים אשר סובלים מנכות שמיעה, כאשר נחשפו במהלך חייהם או עבודתם לרעש כרוני וממושך (לדוגמא: אנשים שעובדים במפעלים, חבלנים וכדומה).

בעיות שמיעה עקב חבלת ראש או צוואר, כמו בתאונת דרכים בה התרחשה פגיעת צוואר שכיחה "צליפת שוט", תרופות שונות עלולות לגרום לתופעת הטינטיוס – משככי כאבים נפוצים כמו אספירין אקמול ואיבופרופן, וכן אמינוגליקוזידים ועוד.

טינטון – תסמינים

מלבד התסמין הברור והבולט הנמצא בתופעת הטיניטוס – צלצולים, זמזומים, צרצורים או הרגשת דפיקות לב דופקות, הולמות ופועמות בתוך האוזן, מרבית האנשים סובלים מעייפות כרונית, דיכאון, עצבנות במרבית שעות היום, כאבי ראש, כאבי אוזניים, חוסר סבלנות וכל רעש קטן עלול להטריד את מנוחתם, שכבר מוטרדת משמיעת הצלצולים הבלתי פוסקים כל הזמן.

מכיוון שקיימים גורמים רבים לתופעת הטינטוס, חייב האדם לגשת לבדיקה רפואית מקיפה אצל רופא מומחה לאף אוזן וגרון או במכון שמיעה, על מנת לאבחן את מקור התופעה.

טינטון – טיפול

לשמחת הסובלים מטינטון, כיום ניתן לטפל בתופעה יחסית בקלות, בעוד שעד לפני לא מעט שנים, התופעה נשארה ללא פתרון והחולים סבלו קשות. כיום מוצעים מספר טיפולים לתופעת הטינטון, הכל בהתאם לגורם הראשי לתופעה, לדוגמא: הסרה כירורגית של הגידולים.אוזן

טיפולים אודיולוגים-שמיעתיים, אשר משלבים טיפול באמצעות גירויים שמיעתיים שונים בשילוב עם טיפול ספציפי עם רופא אף אוזן וגרון וקלינאי תקשורת. בנוסף, כיום מקובל לשלב את חלק מהטיפולים על טיפול פסיכולוגי- התנהגותי קוגניטיבי. טיפולים נוספים כוללים: טיפולי לייזר, טיפול באמצעות שיטת ביופידבק וטיפולים מהרפואה המשלימה.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה