ירידת שמיעה מרכזית (Central hearing loss)

תוכן עניינים

ירידת שמיעה מרכזיתירידת שמיעה מרכזית הינה מצב בו קיים נזק לעצב של השמיעה במוח, לרוב כתוצאה מתאונה או מחלה. בעוד יכולת השמיעה של האוזן אינה נפגמת, הרי שלמוח אין יכולת לפענח את גלי הקול בצורה תקינה.

הרקע לירידת שמיעה מרכזית

ירידת שמיעה מרכזית הינה בעיה אשר טמונה במערכת העצבית המרכזית של המוח. כתוצאה מפגם זה, אשר יכול להיגרם מתוך מגוון של סיבות, הפירוש של הדיבור הופכת להיות משימה מורכבת. כלומר, ניתן לשמוע את מה שנאמר, אך לא תמיד ניתן לפרש או להבין את הנאמר. בעוד אנשים הסובלים מהבעיה הזו עשויים לחשוב שהם מאבדים את שמיעתם, למעשה, יכולת השמיעה של האוזן אינה פגומה כלל, אלא הבעיה נעוצה ביכולת של המוח לפרש את הנאמר, בדרך כלל, כתוצאה מרעשי רקע אחרים המפריעים לפעולת הפירוש.

הגורמים לירידת שמיעה מרכזית

הסיבות לפגיעה בעצב השמיעה במוח עשויים להיות שונים. למעשה, ירידת שמיעה מרכזית הינה תופעה נדירה, ולכן, קשה מאוד לאמוד את הסיבות הגורמות לה. לעיתים, הסיבה היא כתוצאה מפגיעה בעצב השמיעה במוח בשל תאונה או מכה חזקה. סיבה נוספת עשויה להיות מחלות כרוניות, או גידולים בחלל המוח אשר פוגעים בעצב השמיעה. אך חוקרים סבורים, כי הסיבה לירידת שמיעה מרכזית עשויה להיות גם בשל בעיה התנהגותית, הקשורה אל תחומי הפסיכולוגיה.

התסמינים של ירידת שמיעה מרכזית

אנשים רבים מפחדים כי ירידת שמיעה מרכזית עלולה להתגלגל אל חירשות. אך למעשה, מאחר ומדובר רק בפגיעה בעצב השמיעה במוח, חושי השמיעה עצמם אינם נפגעים, כך שבהחלט ניתן לשמוע קולות, שיחה, דיבור, מוזיקה וכל סאונד אחר. אם כך, מהם התסמינים של ירידת שמיעה מרכזית?

  • קושי ב"שמיעה", או הקשבה, כאשר מתנהלות מספר שיחות במקביל
  • קושי ב"שמיעה" של צלילים מסוימים
  • חוסר יכולת להתרכז בדבר מה כאשר יש רעשי רקע בסביבה, כמו רדיו או טלוויזיה
  • חוסר הבנה של המשפט הראשון שמישהו מדבר אליהם או פונה אליהם

אבחון של ירידת שמיעה מרכזית

תהליך האבחון של ירידת שמיעה מרכזית נעשה בשני פרמטרים. ראשית, יש לבחון את תקינותם של האוזניים, על מנת לראות כי אכן הבעיה אינה טמונה ביכולת של האוזן לשמוע. במידה ונראה כי האוזניים תקינות מבחינה בריאותית, נעשות בדיקות נוספות, על מנת לגלות האם אכן מדובר בבעיה של עצב השמיעה במוח.

טיפול בירידת שמיעה מרכזית

ירידת שמיעה מרכזית הינה תופעה אשר יכולה להשתפר במשך הזמן, וכנראה, שישנה אפשרות "ללמד" את המוח לפרש את הצלילים ולזהות אותם מחדש. עיקר השיפור מתרחש כאשר הסיבה לירידת שמיעה מרכזית היא כתוצאה מפגיעה או תאונה, וכן כתוצאה מגידולים אשר קטנו או הוסרו. לעיתים, ניתן לסייע לעצב השמיעה במוח על ידי גירוי חשמלי.מבחנה

אך מעבר לכך, אין כל טיפול מתאים או אמצעי עזר, כמו מכשירי שמיעה, על מנת לשפר או לסייע לתופעה, מאחר ומדובר בפגיעה של העצב ולא בבעיית שמיעה מהאוזניים. יש להבין, כי מדובר בתהליך בו חשוב מאוד לערב לא רק את המטופל, אלא גם את משפחתו, על מנת לסייע לשיקום, ולקוות, כי על ידי "לימוד" מחדש ניתן יהיה להחזיר את היכולת לפענח צלילים וקולות.

ירידת שמיעה מרכזית הינה אינה בעיה של חירשות או של לקות שמיעתית שנעוצה באוזן, כי אם בעיה הקשורה לעצב השמיעה במוח. לכן, רק כלים התנהגותיים מחודשים, יוכלו לסייע לשפר את המצב ולהחזיר את היכולת לשמוע ולפרש את הקולות הסביבתיים בצורה מיטבית.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

התקשרו עכשיו!
לייעוץ ופתרונות שמיעה