סחרחורות בקרב לקויי שמיעה

תוכן עניינים

סחרחורות בקרב לקויי שמיעהשמיעה היא אחד החשובים ביותר של האדם, אבל המציאות מראה שרבים מאתנו שומעים באופן חלקי או אפילו לא מסוגלים לשמוע כלל.

אנשים הסובלים מחירשות ניצבים בפני מצב שאינו יכול להיות פשוט: הם מתקשים לתקשר עם החברה ולהתנהל בעולם שלנו, מה שאפשר לפתור לעיתים (אבל לא תמיד) באמצעות מכשירי השמיעה.

במאמר הנוכחי נציג בפניכם "תופעת לוואי" אחרת של ליקוי השמיעה, והיא סחרחורות – מנת חלקן של רבים הסובלים מבעיות שמיעה. אז האם לקויות שמיעה אמורות להביא בין היתר לסחרחורת? אילו מחלות כוללות את לקוי השמיעה והסחרחורת כתופעות לוואי שלהן? ומה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב?

המהות הקשר בין ליקויי שמיעה לסחרחורת

השאלה הראשונה שאתם קרוב לוודאי שואלים את עצמכם היא האם ליקויי שמיעה עלולים להביא לסחרחורות. התשובה לשאלה הזו אינה פשוטה. על פניו בעיית השמיעה לא אמורה לגרום בצורה ישירה לסחרחורות, כשמה שנפוץ יותר הוא ששני המצבים הם סימפטומים של אותה בעיה (כפי שנרחיב בהמשך).

מן העבר השני של המשוואה, יש אנשים שיכולים להישבע שלקות השמיעה שלהם היא שמביאה לכך שהם סובלים מסחרחורות ומצרות אחרות. אפשר להסביר את זה בתהליכים שעוברים אצל אדם הסובל מליקוי זה או אחר: כאשר אחד החושים שלנו אינו עובד כראוי, אנחנו "מחפים" על כך באמצעות הפעלת יתר של החושים האחרים או אפילו מאמץ יתר של הגוף. זו הסיבה למשל שאנשים עם בעיות ראיה שמנסים לאמץ את העיניים מרגישים סחרחורת ובעיות אחרות. הקשר בין שמיעה לבין סחרחורת אמנם הדוק פחות מראייה וסחרחורת, כך נראה, אבל בכל זאת הוא עלול להיות קיים.

את הבעיה הזו צריך לבדוק (או: סחרחורת כתופעת לוואי)

אנשים הסובלים מלקויות שמיעה צריכים להיות רגישים למצב שלהם, שעלול להסתבך ולהביא לבעיות גופניות. כן בדיוק הקשר בין לקויות השמיעה לבין הסחרחורת עשוי להיות הדוק. הסיבה הראשונה היא שיכול להיות שהסחרחורת בשילוב עם לקות השמיעה עלולים להעיד על מחלות חמורות שונות התוקפות את הגוף.

אובדן פתאומי של השמיעה, המשולב עם סחרחורת או חוסר יציבות, עלול להעיד על גורמים אחרים לשתי הבעיות: בעיקר גידולים במוח או בעצב השמיעה, מחלות נוירולוגיות וכן הלאה. אם סובלים מסחרחורת סיבובית פתאומית יחד עם ירידה בתדרים הנמוכים של השמיעה או סתימה של אוזן אחת, ייתכן שהבעיה בה צריך לטפל היא מחלת מנייר.

המשמעות היא שחשוב להתבונן במכלול התסמינים שהאדם סובל מהם, יחד עם דפוסי הפגיעה בשמיעה. לפעמים אוסף התסמינים מהווה את האבחנה המבדלת באמצעותו ניתן לדעת ממה האדם סובל.

דוגמא נפוצה לכך היא ליקוי שמיעה עצבי, אשר בין תסמיניו בולטים הפיכת צלילים מסוימים לחזקים, קשיים בשמיעה באזורים רועשים, קושי לביטוי של צלילים הנחשבים לגבוהים ועוד. אם בנוסף לכל אלה האדם סובל מסחרחורת, תמונת האבחון הופכת למורכבת יותר.

הסחרחורות מטות את הכף לבעיות אחרות הקשורות לשמיעה, אם כי ייתכן שמדובר בצירוף מקרים: כלומר, שהאדם סובל מתסמונת ליקוי שמיעה עצבי ובלי קשר לכך גם מסחרחורת נקודתית.

בעל מקצוע הוא שיכול לבצע את האבחון הזה, באמצעות כלי בדיקה ומכשור ייעודי, תוך הקשבה כמובן לתלונות של האדם לגבי התסמינים שמופיעים אצלו, נסיבות ההופעה שלהם, דרגת החומרה וכיוצא בזה.

יש לציין שמרגע שנמצאה בעיה כלשהי חשוב להיות עם האצבע על הדופק, תוך בחינת התסמינים וקצב ההתקדמות של המחלה. גיחות למרפאת השמיעה מדי פעם לצורך ביצוע בדיקות בסיסיות יכולות לספק תשובות להרבה מאד שאלות שנוטות להופיע עם הזמן.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה