הסתגלות למכשיר שמיעה 

תוכן עניינים

הסתגלות למכשיר שמיעה היא לא תהליך פשוט ועל מנת לעבור אותו בהצלחה, חשוב לשמור על סבלנות ולהקפיד על מספר כללים פשוטים שיפורטו במאמר שלפניכם. בניגוד למשל לתהליך שעובר אדם המרכיב משקפי ראייה בפעם הראשונה, השיפור לא מורגש באופן מיידי. נדרשת הסתגלות הדרגתית ותקופת ההסתגלות עשויה להיות מלווה בתסכול רב. 

למרבה הצער, לא אחת התסכול מוביל לכך שהמטופל יגדע את התהליך בעודו באיבו. הקפדה על הכללים שיובאו במאמר זה תסייע לכל אדם המרכיב לראשונה מכשיר שמיעה, להשלים את תהליך ההסתגלות במלואו וליהנות משיפור משמעותי בשמיעה. 

הרכיבו את המכשיר למשך זמן קצר בלבד בסביבה שקטה 

ביום הראשון מומלץ לשבת בחדר שקט ולנסות לשים לב לשינויים קלים ביכולת השמיעה. הכוונה היא למשל ליכולת לשמוע רעשים כמו תקתוק של שעון, שקשוק מפתחות, המהום מנוע המקרר או מנוע של מכונית החולפת ברחוב ליד הבית. יתכן מאוד שהרעשים השונים יהיו מאוד רועשים ואולי אפילו לא נעימים במיוחד, אך תופעה זו מתרחשת כיוון שהמוח אינו רגיל לעבד אותם. 

תעדו את החוויות שלכם 

מומחים רבים ממליצים למטופלים שלהם לתעד בכתב את הרעשים הלא נעימים שהם שומעים בזמן שהם מרכיבים את מכשיר השמיעה. לפני פגישת הביקורת הראשונה, יש לעבור על הרשימה כיוון שלא אחת מתברר שהרעשים שהמטופל חווה כלא נעימים בימים הראשונים, כבר הרבה יותר נסבלים משהיו. אם הרעשים שהציקו בימים הראשונים עדיין אינם נעימים, יש לדווח על כך לקלינאי התקשורת המטפל על מנת שיוכל לבצע את ההתאמות הדרושות. 

נהלו שיחות עם אנשים קרובים 

לאחר מספר ימים, נהלו שיחות קלילות עם חברים או בני משפחה בסביבה שקטה. חשוב לנהל את השיחה עם מספר מצומצם של אנשים, בדגש על אנשים שאתם נוהגים לשוחח עימם באופן שגרתי. בזמן שאתם משוחחים עם אדםידיים מסוים, הביטו בו ישירות. באופן הזה יהיה קל יותר למוח לבצע את ההתאמה הנדרשת בין מה שאתם רואים לבין מה שאתם שומעים. אם תחושו עייפות או אי נוחות במהלך השיחה, ניתן להסיר את המכשיר, לנוח וליזום שיחה נוספת ביום המחרת או לאחר מספר שעות של הפסקה.  

השתמשו בכתוביות 

גם אם באופן שגרתי אתם לא נוהגים לצפות בסדרות או סרטים עם כתוביות, הקפידו לעשות זאת בתקופת ההסתגלות למכשיר השמיעה. על ידי קריאת הכתוביות והאזנה לדמויות, המוח שלכם יצליח לקשר את בין מה שאתם שומעים למה שאתם רואים בקלות רבה יותר. 

מדובר בתרגיל נהדר שמשפר את יכולת ההסתגלות של המוח בתקופה החשובה הזו. כך גם מומלץ למשל להאזין להקלטה של ספרים בזמן שקוראים אותם. אם אין לכם הקלטה של הספר, אתם יכולים פשוט לבקש מבן או בת הזוג להקריא לכם את הספר בזמן שאתם קוראים אותו. 

הקריאו לעצמכם ספרים 

בשבועות הראשונים יתכן שהקול שלכם יישמע לכם מוזר ולא מוכר. מדובר בתופעה נפוצה מאוד וכדי להתגבר עליה, באפשרותכם לקרוא בקול רם את הספר או את העיתון שאתם נוהגים לקרוא בשגרה. באופן הזה, תוך זמן קצר הקול שלכם יישמע שוב כתמול שלשום. 

התאזרו בסבלנות 

זהו אולי הכלל החשוב מכולם. חשוב ביותר שלא לנקוט בפזיזות ולמהר לפסול את המכשיר החדש. תחת זאת יש לקחת נשימה עמוקה ולהבין כי מדובר בתהליך שיכול להיות לא אחת מאתגר ומתסכל. חשוב להבין כי בהחלט יתכן שעל מנת שתוכלו להפיק את המרב מהמכשיר החדש, יידרשו מספר התאמות כאלו ואחרות.שמש

כדי שניתן יהיה לבצע את ההתאמות הדרושות, עליכם ראשית להתנסות בהרכבת המכשיר. רק כך תוכלו להסביר לקלינאי התקשורת שמטפל בכם, אילו רעשים מפריעים לכם, אילו תדרים אתם עדיין לא מצליחים לשמוע ועוד. 

ככול שהמשוב שלכם יהיה מפורט יותר, כך היכולת של הקלינאי להתאים את מכשיר השמיעה ליכולות שלכם באופן אישי, תהיה גבוהה יותר. לכן אל לכם להתייאש במהירות וטוב תעשו אם תצליחו להתגבר על הקושי ולהרכיב את המכשיר במשך כמה שיותר זמן לפני הפגישה. יש לציין בהקשר זה כי ככול שהליקוי חמור יותר ונמשך זמן רב יותר, כך ייקח למוח זמן רב יותר להתרגל למכשיר החדש. 

שיתוף פעולה מלא עם קלינאי התקשורת 

שיתוף פעולה מלא עם קלינאי התקשורת ומילוי ההנחיות במלואן הם הבסיס לתהליך הסתגלות מוצלח. לכן היו בטוחים שהבנתם את כל ההנחיות ואל תחמיצו אף פגישת ביקורת. כמו כן אל תסתירו מידע מאיש המקצוע שמטפל בכם, גם אם נדמה לכם שלא מדובר במידע חשוב במיוחד או רלוונטי לתהליך. 

מעבר לכל זה, מומלץ מאוד לשתף בתהליך בן משפחה קרוב. במחקרים שנערכו בנושא זה נמצא כי נוכחות של בן משפחה בפגישות במכון השמיעה תורמת במידה משמעותית להצלחת ההסתגלות למכשיר. 

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

התקשרו עכשיו!
לייעוץ ופתרונות שמיעה