כיום, קיים בשוק מגוון רחב של מכשירי שמיעה המותאמים לליקויים ברמות שונות לצד התאמה מרבית למשתמשים בהם. מהם סוגי מכשירי השמיעה? מהן העלויות שלהם? ומה חשוב לדעת טרם רכישת המכשיר?
מכשירי שמיעה
מטרת מוצרי שמיעה היא לסייע לאדם הסובל מליקוי שמיעה בדרגות חומרה שונות, להמשיך ולקיים אורח חיים תקין, נוח ותקשורתי ככל האפשר. מכשירי השמיעה מהיותם מכשירים אלקטרוניים פועלים על סוללות ומורכבים ממיקרופון לקליטת הצלילים הסביבתיים, מגבר עוצמה ורמקול אשר נועד להעביר את הצלילים לאוזן המשתמש.
מכשיר שמיעה אנלוגי או דיגיטאלי
מכשירי השמיעה נרכשים בין היתר במכון שמיעה ונחלקים למכשירים הפועלים בטכנולוגיה אנלוגית או בטכנולוגיה דיגיטאלית. ההבדל בין השניים מהותי – מכשיר הפועל בצורה דיגיטאלית מכיל בתוכו מחשב המעבד את הצלילים הנקלטים באמצעות המיקרופון, מפחית רעשים, מאפשר וויסות של עוצמת הצלילים ושמיעה מכוונת, מקנה אפשרות לתוכניות המותאמות לצרכיו, מאפייניו ואורח חייו של המשתמש ועוד.
לעומתו, מכשיר שמיעה אנלוגי משמש רק להגברת הצלילים הנקלטים מהסביבה, ועל כן הוא מאופיין כפחות מדויק כמעביר יותר רעשי רקע וקשה יותר להסתגלות. בנוסף, קיים גם דור ביניים של מכשירי שמיעה ממוחשבים הפועל בטכנולוגיה אנלוגית ובעל התאמה ממוחשבת.
בחירת מכשיר שמיעה נעשית לאחר בדיקות שמיעה והיא נגזרת הן מאופי הליקוי ממנו סובל המשתמש והן מפרמטרים שונים כדוגמת צרכיו, אורח חייו ותפקודו המוטורי המאפשר שימוש במכשירים מורכבים יותר. על כן, אין להניח מראש כי מכשיר דיגיטאלי הינו בהכרח הפיתרון הנכון לכל לקויי השמיעה ויש להיוועץ טרם הרכישה עם רופא אף אוזן גרון לאבחון סיבת הליקוי וטיפול בבעיות ברות ריפוי, לצד הערכה אודיו-לוגית לבירור חומרת הפגיעה.
סוגי מכשירי שמיעה ועלויות
מכשירי השמיעה נחלקים לשלושה סוגים עיקריים הפועלים ברובם בכל הטכנולוגיות המוצעות:
מכשירי שמיעה המתיישבים מחוץ לאפרכסת – לרוב מדובר במכשירים הבולטים לעין, אך כיום מוצעים מכשירים חוץ אוזניים גם במתכונת קטנה יותר, המעבירים את הצלילים לתעלת האוזן בצורה אסתטית באמצעות צינורית דקה.
מכשירי שמיעה קטנים במיוחד- מכשירים אלו מותקנים בתעלת האוזן עצמה ואף כאלו הנסתרים בתעלת השמיעה.
מכשיר גדול המותקן על האוזן החיצונית הינו בעל יכולת קליטה גבוהה יותר של תדרים חיצוניים ולרוב בעל סוללה המאפשרת זמן שימוש ארוך יותר במכשיר. לעומתו, מכשירים קטנים יותר, אסתטיים יותר או נסתרים לחלוטין ניכרים ביכולת קליטה נמוכה משמעותית ואף בחיי סוללה קצרים יותר מפאת גודלם. בדרך כלל, מכשיר גדול היושב מחוץ לאפרכסת יומלץ לבעלי ליקויים בינוניים-חמורים ואילו המכשירים הקטנים יותר יתאימו לבעלי ליקויים קלים-בינוניים.
עלויות מכשירי השמיעה נעות בין 3,000 ש"ח – 14,000 ש"ח ובמקרים מסוימים אף יותר. לאחרונה, אושר סל התרופות 2011, בו נכנסו הטבות כספיות רבות המוסיפות זזכויות לקויי שמיעה ומקנות תנאים כלכליים נוחים לבני גיל הזהב. להרחבה: מכשירי שמיעה למבוגרים- זכויות.
התאמת המכשיר
כיום, קיים בשוק מכשירי השמיעה מגוון רחב למדי של חברות, מוכרות יותר ומוכרות פחות. טרם רכישת המכשיר מומלץ להבין איך בנוי מכשיר שמיעה, כדי להבין איזה מכשיר יוכל להתאים לכם. כמו כן, מומלץ לקבל המלצות מאנשים שכבר השתמשו בו, כמו גם לקבל המלצה על החברה מאודיולוג או מרופא אף, אוזן, גרון ולהבטיח התאמת מכשיר שמיעה לאופי הליקוי.
ברובן, מציעות החברות תקופת אחריות בת שנה ולעיתים אף לשלוש שנים (לרוב כרוך בעלות כספית נוספת) לצד תקופת התנסות במכשיר. תקופה זו חשובה במיוחד לבדיקת התאמת המכשיר לאדם המתקין אותו והיא נעה בין 30-60 יום.
בתקופה זו מומלץ לבחון את יעילותו של המכשיר, הפונקציות אותן הוא מציע ומידת התאמתו לאורח חייו ולצרכיו של המשתמש בו. על כן, מומלץ בתקופה זו לבחון את המכשיר במצבים שונים ובסיטואציות שונות כדוגמת שיחות טלפון, הרצאות/סרטים, מקומות רועשים והומי אדם, מקומות שקטים ושיחות בינאישיות בלתי אמצעיות.
לרוב, מדובר בהסתגלות הדרגתית ולכן חשוב מאוד בתקופה זו לשים לב לכאבים, רעשים או הפרעות המונעות שימוש מיטבי ונוח במכשיר ולוודא כי אחריות המכשיר כוללת בתוכה אפשרות לביקורים חוזרים לצרכי תיקון, כיוון והתאמה שלו. במקרים בהם מכשיר השמיעה לא סייע לכם בשיפור השמיעה, מומלץ לבדוק לגבי אפשרות השתלת שתל שבלול, המיועד בעיקר לאנשים שנפגעו באזור האוזן הפנימית.
למידע נוסף על מכשירי השמיעה: מכשירי שמיעה – שאלות ותשובות
מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.