מכשירי שמיעה קטנים

תוכן עניינים

מכשירי שמיעה קטניםמכשירי שמיעה הם מכשירים שמסייעים ומשפרים את איכות השמיעה בקרב אנשים הסובלים מלקות שמיעה. לקויות אלה נפוצות בקרב מבוגרים, אך גם בקרב צעירים ואף ילדים מסיבות שונות ומגוונות. קיימים סוגים שונים של מכשירים שמיעה כאשר חלק מהם הם מכשירי שמיעה קטנים. 

 

מהם מכשירי שמיעה קטנים?

מכשירי שמיעה קטנים, הם מכשירי שמיעה יעילים וטובים לא פחות ממכשירי שמיעה גדולים. עד לא מזמן היה ידוע שככל שמכשיר השמיעה גדול יותר כך הוא מאפשר עוצמות חזקות יותר, אך כיום, איכותו של מכשיר השמיעה לא נקבעת על פי גודלו. 

פיתוחי הטכנולוגיה הבלתי פוסקים, מאפשרים לפתח וליצור מגוון רחב של מכשירי שמיעה איכותיים ויעילים במיוחד. בין מכשירים שמיעה אלה ניתן למצוא אף מכשירים שמיעה נסתרים. 

 

אז מה ההבדל בין מכשירי שמיעה קטנים לגדולים? 

ההבדל בין מכשירי שמיעה לגדולים יותר בא לידי ביטוי בחזות הוויזואלית. מכשירי השמיעה הגדולים בדרך כלל ימוקמו מחוץ לאפרכסת האוזן ויהיו חשופים לעיני כל מי שיתבונן. לעומת זאת, מכשירי שמיעה הם מכשירים המותקנים במרכז האוזן או בתוך תעלת האוזן ולכם קשה לראות אותם בעין. 

 

 איך זה עובד?

במכשירי שמיעה קיימים מספר רכיבים אלקטרוניים שבזכותם עובדים-

  • מיקרופון קטן שתפקידו לקלוט את הצלילים בסביבה
  • מגבר שתפקידו להגביר את עוצמת הצלילים הנכנסים
  • רמקול שתפקידו לשלוח את הצלילים המוגברים אל האוזן
  • סוללה שתפקידו לספק אנרגיה לרכיבים האלקטרוניים במכשיר.

התאמה למטופל

בעיות שמיעה עלולות להיות תוצר של סיבות שונות כמו גיל, תאונה או מחלה. לעיתים אלה יכולות להיות בעיות שמיעה זמניות הנובעות מדלקת אוזניים חריפה, ריבוי שעוות אוזניים או נטילת תרופות מסוימות שפוגעות בשמיעה. 

כל ליקוי שמיעה מסווג בהתאם לדרגת חומרה אחרת. ליקוי שמיעה מזערי מתאפיין בירידה של עד 25 דציבלים. לעומת זאת, ליקוי שמיעה חמור מתאפיין בירידה של מעל 70 דציבלים. לכל ליקוי שמיעה כזה יש להתאים את סוג מכשיר השמיעה. 

ההתאמה למכשיר השמיעה תתבצע בהתאם לגורמים שונים כמו דרגת החומרה של לקות השמיעה ועוד. ההתאמה למכשיר השמיעה מתבצעת במכון אודיולוגי. חשוב מאוד לוודא שהאדם שמתאים למטופל את מכשיר השמיעה הוא אדם בעל ניסיון וידע בתחום האודיולוגיה ובמכשירי שמיעה. כמו כן, ההמלצה שלנו היא לבחור בסוכנות קרובה לבית, שכן תחזוקה של מכשיר שמיעה מצריכה ביקורים חוזרים. 

 

מכשירי שמיעה קטנים- הגורמים המשפיעים על התאמת המכשיר

אז כיצד תתבצע התאמת מכשיר שמיעה למטופל?

  • רמת הירידה בשמיעה- הגורם הראשון שיבחנו הוא מה רמת הירידה בשמיעה של המטופל. למטופלים עם ירידות שמיעה קלות עד בינוניות יתאימו מכשיר שמיעה תוך אוזני או מכשיר שמיעה בהתאמה פתוחה (מכשיר הכולל צינורית דקה בתעלת האוזן). למטופלים עם ירידות שמיעה חמורות יותר ניתן להתאים מכשיר שמיעה מאחורי האוזן. 
  • קשיים הנלווים לירידה בשמיעה- הגורם השני שיבחנו להתאמת מכשיר שמיעה הוא קשיים הנלווים לירידה בשמיעה ביניהם סבילות נמוכה לרעשי רקע או לעוצמת קול חזקה ועוד. 
  • תפקוד מוטורי ומצב ראייה- הגורם השלישי שיש לקחת בחשבון הוא התפקוד המוטורי ומצב הראייה של המטופל. לשם כך יש להכניס ולהוציא את מכשיר השמיעה מהאוזן של המטופל ולשים סוללה קטנה. 
  • מצב רפואי של האוזן- גורם נוסף הוא המצב הרפואי של האוזן. כלומר, האם למטופל יש נטייה לדלקות אוזניים, האם יש לו הפרשת שעווה מוגברת ועוד. כל אלה ישפיעו על המכשיר שיתאים למטופל. 
  • אורח החיים והצרכים התקשורתיים של המטופל. 

 

סוגים

קיימים סוגים שונים של מכשירי שמיעה קטנים. ריכזנו לכם מעט מידע על כל אחד מהם. 

  • ITE- מכשיר שמיעה מסוג זה הוא מכשיר שמיעה קטן הסמוי בתוך האוזן. מכשיר זה מיועד לירידות שמיעה בינוניות עד חמורות. במכשיר שמיעה מסוג זה ניתן להכניס מערכות שמע מורכבות עם קישוריות.
  • CIC- מכשיר שמיעה מסוג זה הוא מכשיר שמיעה חדש, קטן, חזק ושאינו נראה לעין. מכשיר זה מיועד לבעיות שמיעה קלות ואף חמורות של עד 90 דציבלים. מתאים לאנשים שחשוב להם להצניע את מכשיר השמיעה. יש לקחת בחשבון כי מכשיר זה מתאים רק לאנשים בעלי תעלת אוזן רחבה. 
  • BTE- מכשיר שמיעה מסוג זה הוא מכשיר שמיעה חזק יותר ומעט גדול יותר, אך עדיין נחשב למכשיר שמיעה קטן. במכשיר שמיעה זה הרסיבר נמצא מאחורי האוזן. 
  • RITE- מכשיר שמיעה מסוג זה הוא מכשיר שמיעה מעוצב, קטן, נוח ואמין. מכשירים אלה מהווים פריצת דרך ביכולת שלהם לשפר את השמיעה, את מובנות הדיבור ואת איכות החיים של המטופלים. מכשירי שמיעה אלה מאפשרים להתחבר אלחוטית לאביזרים אלקטרוניים מתקדמים ביניהם טלוויזיה, טלפון ביתי, טלפון נייד, נגני מוסיקה ומחשבים. 
  • Micro CIC- מכשירי שמיעה מסוג זה הם מכשירי שמיעה זעירים ובלתי נראים לעין כלל. מכשירים אלה ממוקמים עמוק בתוך תעלת האוזן. מכשירים אלה קולטים את הקולות בדרך הטבעית בה האוזניים שלנו פועלות. 
  • miniRITE- מכשיר שמיעה מסוג זה הוא מכשיר שמיעה קטן ופופולרי. מכשיר זה ממוקם מאחורי האוזן ומעוצב עם טכנולוגיה של אוזן פתוחה. מכשיר שמיעה זה מתאים לירידות בשמיעה של עד 110 דציבלים. 

 

 האם ניתן להסתפק במכשיר אחד?

אנשים רבים שואלים האם לרכוש שני מכשירים שמיעה או שניתן להשתמש במכשיר שמיעה אחד בלבד? התשובה לכך תלויה בשאלה האם קיימת לקות שמיעה בשתי האוזניים או רק באוזן אחת. במידה שלקות השמיעה קיימת רק באוזן אחת ניתן להסתפק במכשיר שמיעה אחד. אך במצב שקיימת לקות שמיעה בשתי האוזניים ותבחרו להשתמש במכשיר שמיעה אחד בלבד אתם עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לאוזן ללא המכשיר. 

למעשה, כאשר אתם משתמשים במכשיר שמיעה אחד בלבד ללקות שמיעה בשתי האוזניים, האוזן בסופו של דבר תפסיק לתפקד ולאורך זמן יחולו בה שינויים בלתי הפיכים ביכולת שלה להעביר מידע למוח. תפקוד עם מכשיר שמיעה אחד במצב של פגיעה דו צדדית בשמיעה, יגרום לקושי בתפיסה מרחבית שמיעתית, קושי בהבנת דיבור ועומס על אוזן שאמורה לספק מענה לשני הצדדים. 

שני מכשירי שמיעה יאפשרו הבנת דיבור טובה יותר, התמצאות במרחב, זיהוי הקולות במרחב במיוחד אם תנאי ההאזנה קשים. שני מכשירי שמיעה חשובים לשמירה על יכולת הבנת הדיבור לטווח הרחוק. 

כמו כן יש לקחת בחשבון שהרכשת מכשיר שמיעה אחד, במצב בו קיימת פגיעה דו צדדית, ישפיע על גודל המכשיר ויצריך מכשיר גדול ובולט. לעומת זאת, הרכבה של שני מכשירי שמיעה, תאפשר לבחור במכשירי שמיעה נסתרים ואסתטיים יותר. 

לכן, גם אם אתם שוקלים להשתמש במכשיר שמיעה אחד מבחינת כלכלית, מומלץ לרכוש שני מכשירי שמיעה זולים יותר מאשר אחד יקר יותר. 

כמה זה עולה?

כפי שציינו, קיימים סוגים שונים של מכשירי שמיעה. לכן קשה לענות באופן חד משמעי מה המחירים של מכשירי שמיעה, שכן המחיר משתנה בהתאם לסוג המכשיר ולגורמים נוספים כמו החברה היצרנית, הסוכנות ממנה אתם רוכשים את מכשיר השמיעה, האחריות על המכשיר, השירות הטכני, התאמת המכשיר ועוד. 

ניתן לקבוע כי מכשירי שמיעה שנותנים מענה טוב יותר במגוון רחב של סיטואציות, יעלו יותר ממכשירי שמיעה בסיסיים שנותנים מענה בסיסי לצרכי המטופל. 

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה