מכון שמיעה

תוכן עניינים

על פי הסטטיסטיקה בישראל, כמעט כל אדם עשירי סובל מליקוי שמיעה בדרגות חומרה שונות. התפתחות הרפואה והקדמה הטכנולוגית מציעות כיום מספר רב של פתרונות שמיעתיים, המאפשרים לסובלים מלקות שמיעתית להמשיך ולחיות חיים מלאים ונורמאליים ככל האפשר. אבחון הליקויים, כמו גם הליך השיקום ומציאת הפתרונות נעשים בעזרת מכוני שמיעה המוסמכים לכך. מתי מומלץ לפנות לבדיקה במכון שמיעה? ומהו מכון שמיעה מוסמך?

מכון שמיעה

מכון שמיעה

מכון שמיעה נועד לייעץ, לאבחן ולטפל בלקויות שמיעה שונות. כיום, קיימים בארץ מכוני שמיעה הפועלים במתכונת ציבורית בבתי החולים, מכוני שמיעה אשר ברשותם הסדר עם קופות החולים ומשרד הביטחון וכאלו הפועלים במתכונת פרטית לגמרי. לרוב, מכוני השמיעה גם מהווים נקודת מכירה לרכישת מכשיר שמיעה וציוד עזר שמיעתי ועל כן אחראים על התאמת מכשיר השמיעה לחומרת הליקוי ולצרכיו של המשתמש בהם.

הפנייה למכון שמיעה יכולה להיעשות באופן עצמאי במידה ואדם חושש כי שמיעתו נפגמה מסיבה כלשהיא או לצרכי בדיקות שגרתיות, כמו גם על ידי הפנייה של קלינאיי תקשורת, מטפלים קליניים, רופאים מומחים (משפחה, אף אוזן גרון, ילדים וכדומה), גורמים במערכת החינוך ועוד.

קלינאי תקשורת

מכוני השמיעה מנוהלים בראשות קלינאי תקשורת אקדמאי ובעל רישיון ממשרד הבריאות, האמון על הליך אבחון הליקוי השמיעתי, ביצוע הבדיקות, מתן הייעוץ והתאמת פתרונות השמע. מהיותם מתמחים בהפרעות תקשורת והליכי תקשורת אנושיים, מטפלים הצוותים במכוני השמיעה בין היתר גם בהפרעות שפה ודיבור, הנגזרות בהרבה מקרים מליקוי השמיעה עצמו.

ליקויי שמיעה – תסמינים

ליקויי שמיעה עלולים לנבוע הן כתוצאה ממום גנטי ומולד, והן בצורת התפתחות הדרגתית כתוצאה מחשיפה לרעש (במקומות עבודה, מהאזנה למוסיקה ולמכשירים אלקטרוניים בעוצמות גבוהות) או כתוצאה משינויים פיזיולוגיים המאפיינים את שלב הזקנה.

מרבית בתי החולים בארץ, מבצעים בדיקת שמיעה לתינוקות לאחר הלידה לאיתור הליקויים במועד מוקדם ככל האפשר, על מנת לסייע במקרי הצורך לתהליכי השיקום והתפתחות הילודים. יחד עם זאת, גם על ההורים לשים לב לשינויים ולדפוסי התנהגות בקרב ילדיהם בשלבי התפתחות מאוחרים יותר, העלולים להצביע על קיומו של ליקוי שמיעה.

בין התלונות וההתנהגויות הנפוצות המעלות שאלה אודות תפקודו השמיעתי של הילד נמצאות תלונות בגין רעשים וסחרחורות, כאבי אוזניים חוזרים, חוסר תגובה מיידי לרעשים חזקים ואיתורם, חוסר הבנת פעולות

מכון שמיעה

פשוטות בגילאי שנה ושלושה חודשים ודיבור שאינו ברור בגילאי שנתיים וחצי ומעלה.

בקרב האוכלוסיות הבוגרות והמבוגרות ניתן לזהות ליקויי שמיעה בעת ביצוע הליכי תקשורת בינאישיים ואישיים, כשהאדם עצמו מתאמץ לשמוע או שאינו שומע כבעבר. את הליקוי ניתן לזהות בעת שיחות פרונטאליות, שיחות מתווכת על ידי אמצעים, בעת שמיעת מוסיקה, צפייה בסרטים, הרצאות וכדומה. לרוב, יבקש אדם אשר שמיעתו נפגמה לחזור על הדברים או להרים את הקול, כמו גם יתעלם מנקודות מסוימות העולות בשיחה מחוסר שמיעה או הבנה ברורה שלהם.

בדיקות במכון שמיעה

במכון השמיעה תבוצע לנבדק בדיקות שמיעה הכוללות בדיקות אובייקטיביות – לבחינת תפקוד האוזניים והעצבים, ובדיקות התנהגותיות לקביעת סף השמיעה וההבנה באמצעות אודיומטר הבוחן תגובות לגירויים שמיעתיים וחזותיים. תוצאות בדיקה זו יופיעו כתרשים (אודיוגרמה) המציג את סף השמיעה בכל אוזן מול עוצמות וגבהיי צלילים שונים אשר נבחנו בבדיקה.מכון שמיעה בישראל

בדיקות נוספות שנעשות במכונים הינן הבדיקה ליילודים הנקראת בדיקת הדים קוכליאריים, בדיקה לאבחון נוזלים באוזן המשבשים את פעילותה התקינה (טימפנומטריה) ובדיקת תפקוד עצבי השמיעה לבחינת פוטנציאליים מעוררים ( בדיקת ברה – BERA).

שירותים נוספים במכוני השמיעה

לאחר אבחון הליקוי מציעים מכוני השמיעה פתרונות שמיעתיים שונים לשיקום ולסיוע בהתמודדות עמו. בין היתר מתאימים המכונים את מכשירי השמיעה או מוצרי שמיעה (מערכות FM לדוגמא) להם נזקק האדם ששמיעתו נפגעה, מספקים מוצרים משלימים ונלווים כדוגמת סוללות ואטמי אוזניים ומעניקים שירותי תיקון וכיול למכשירים לצד הדרכה וייעוץ לתפעולם בצורה המיטבית.

צרו איתנו קשר
ד"ר סימה יום-טוב
ד"ר סימה יום-טוב

מייסדת המרכז למכשירי שמיעה בישראל, עם ניסיון עשיר מאד רפואת השמיעה ושיפור אורח חיים של כבדי שמיעה. מרצה בכנסים בתחום, מנהלת השתלמויות ופורומים מקצועיים במטרה להעשיר ולשפר את התחום.

053-3524859
לייעוץ ופתרונות שמיעה